Αφιέρωμα: Ευφυής γεωργία

-Διαφήμιση-

Ηπαραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς που υπολείπονται των άλλων κρατών-μελών. Η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ των 28 για την περίοδο 2007-2017 βρίσκεται στο 0,9%, όταν στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 0,4% γεγονός που την κατατάσσει στην 5η χειρότερη επίδοση της ΕΕ των 28.

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της ψηφιοποίησης. Στην εποχή που η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα συνδέεται, εκτός των άλλων, και με την επιτυχή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, της γνώσης και της συμβουλευτικής στο χωράφι. Χώρες, μικρομεσαίου μεγέθους, όπως η Ιρλανδία, έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση και να ανατάξουν τον αγροτικό τους τομέα μέσω των τριών αυτών παραμέτρων, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον αγροδιατροφικό τομέα λόγω της αυξημένης ενσωμάτωσης της καινοτομίας.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, φορείς του αγροδιατροφικού τομέα, ειδικοί επιστήμονες και δημόσια πρόσωπα καταθέτουν τις απόψεις τους για τη σημασία της ευφυούς γεωργίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Επίσης, παρουσιάζονται εφαρμογές ευφυούς γεωργίας ανά την Ελλάδα μέσω των οποίων αποδεικνύονται τα πολλά και διαφορετικά οφέλη της ευφυούς γεωργίας και της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα.

Παρουσιάζονται οι απόψεις των: Φιλ Χόγκαν, Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ευρωβουλευτή, Νίκου Παππά, βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών και πρώην υπουργού ΨΗΠΤΕ, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, βουλευτή Καστοριάς και πρώην υφυπουργού ΑΑΤ, Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας και πρώην υφυπουργού ΑΑΤ κ.α.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ