Αφιέρωμα:Ελιά & Ελαιόλαδο

Νέοι καιροί, νέες απαιτήσεις, νέα εργαλεία

Η ελαιοκαλλιέργεια, βαθιά ριζωμένη στην ελληνική γη και παράδοση, καλείται σήμερα να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Η κλιματική αστάθεια, η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και η αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικό, πιστοποιημένο ελαιόλαδο απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Από την ψηφιακή παρακολούθηση του ελαιώνα και τα συστήματα «έξυπνης» άρδευσης, έως τις καινοτόμες μεθόδους λίπανσης και […]

22/10/2025 1' διάβασμα

Ο χάρτης της παγκόσμιας ελαιοπαραγωγής

Ολοένα και πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα των εκτιμήσεων για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο στις έξι μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου – Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία. Όσο προχωράμε προς την αιχμή της περιόδου συγκομιδής, γίνονται και πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την παραγωγή, αν και δεν έχουν φανεί ακόμα οι πιθανές επιπτώσεις από […]

22/10/2025 4' διάβασμα

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ και ο ρόλος του στην ελληνική ελαιοκομία

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) ιδρύθηκε το 1964 και αποτελεί τον εθνικό φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση, στην εμπορία και στην εξαγωγή ελαιολάδου και πυρηνελαίου στην Ελλάδα. Τα μέλη του περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή […]

22/10/2025 2' διάβασμα

Από το ραβδί στο ρομπότ: Η νέα εποχή στη συγκομιδή της ελιάς

Η ελαιοκαλλιέργεια, ένας από τους πιο αρχαίους και συμβολικούς κλάδους της μεσογειακής γεωργίας, έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά μεταμόρφωση. Από την παραδοσιακή χειρωνακτική συγκομιδή και την εμπειρική διαχείριση του ελαιώνα, ο τομέας στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την ευφυή γεωργία και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η χρήση αισθητήρων, δορυφορικών δεδομένων, drones και αλγορίθμων τεχνητής […]

22/10/2025 7' διάβασμα

Οδικός χάρτης για ορθή ελαιοσυγκομιδή και tips για την προστασία του ελαιοκάρπου

Η σωστή χρονική στιγμή της συγκομιδής είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα του ελαιολάδου. Η συγκομιδή πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι ελιές βρίσκονται στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης, το οποίο διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες. Ας αναλύσουμε, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε το κατάλληλο […]

22/10/2025 10' διάβασμα

Έξι λόγοι για να επιλέξετε το SICMA TREECKLE

Το SICMA TREECKLE είναι ένα εξειδικευμένο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς, σχεδιασμένο για να προσφέρει μέγιστη απόδοση, ευκολία χειρισμού και προστασία των ελαιoδέντρων. Αυτονομία & ευκολία χειρισμού Τροφοδοτείται από το PTO του τρακτέρ και ελέγχεται εξ ολοκλήρου με ασύρματο τηλεχειριστήριο, προσφέροντας άνεση και αποτελεσματικότητα, ακόμη και όταν ο χειριστής παραμένει στο τρακτέρ. Δυνατότητα & ευελιξία Ο τηλεσκοπικός βραχίονας έχει εμβέλεια έως 10 μέτρα με περιστροφή 360°, […]

22/10/2025 1' διάβασμα

Ακαδημία ελιάς Terra Creta: Ένα ελληνικό πρότυπο ελαιοπαραγωγής, που αποτελεί έμπνευση παγκόσμιου επιπέδου

Στο Κολυμβάρι Χανίων της Κρήτης, εκεί όπου η ενασχόληση με τον αιώνιο καρπό αποτελεί τρόπο ζωής, η Terra Creta εδώ και δύο δεκαετίες γράφει τη δική της ιστορία στο ελληνικό ελαιόλαδο. Ιδρυμένη το 2001, η εταιρεία έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα τρία κορυφαία εξαγώγιμα brand της χώρας, διαθέτοντας το 96% της παραγωγής της […]

22/10/2025 10'+ διάβασμα

Αίολος και Μίνι Αίολος: Το σύστημα τηλεχειριζόµενων υβριδικών ελαιοραβδιστικών µηχανηµάτων 3×3 από την Αυγέρος ΑΕ

Η γκάμα υβριδικών τηλεχειριζόµενων ελαιοραβδιστικών µηχανηµάτων της εταιρείας Αυγέρος εμπλουτίστηκε από το «Μίνι Αίολος», το οποίο συνεργάζεται απόλυτα με το ήδη υπάρχον μοντέλο «Αίολος». Πρόκειται για καινοτόµα µηχανήµατα συλλογής ελαιοκάρπου από τα ελαιόδεντρα µε τη µέθοδο του ραβδισµού των κλαδιών. Αποτελούνται από ένα αυτοφερόµενο πλαίσιο, µε δυνατότητα κίνησης µέσω κινητήρων προσαρµοσµένων στους τροχούς, στο οποίο […]

22/10/2025 1' διάβασμα

GAEA: 30 χρόνια από τη Μητέρα Γη στο τραπέζι μας 

Η GAEA γιορτάζει φέτος 30 χρόνια ιστορίας, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης στη γεύση, τιμώντας τη Μητέρα Γη, που ενέπνευσε το όνομά της. Από το 1995 έως σήμερα, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε πρεσβευτή της αυθεντικής ελληνικής διατροφής, φέρνοντας στα σπίτια οικογενειών παγκοσμίως το πιο αγνό και πολύτιμο δώρο της φύσης: Tο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.   Η παράδοση […]

22/10/2025 4' διάβασμα