Αφήνει πίσω του το φράγμα των 3 ευρώ το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τιμές που ακούγονται για πρώτη φορά φέτος απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί του αναμένουν περαιτέρω άνοδο, αφού η «όρεξη» της αγοράς -πριν καλά-καλά ανοίξουν τουρισμός και εστίαση-, σε συνδυασμό με το ποιοτικό προϊόν χαμηλής οξύτητας που προσφέρεται, επιτρέπουν αυτή την προσδοκία.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, οι ελαιοκαλλιεργητές εμφανίζονται διστακτικοί ακόμη να διαθέσουν ποσότητες περιμένοντας ακόμη καλύτερη τιμή. Παράλληλα και οι ενδείξεις της ανθοφορίας προμηνύουν μία καλή χρονιά, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων μηνών.

Περισσότερο ενδιαφέρον και πράξεις πάνω από τα 3 ευρώ στη Σητεία

«Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τόσο καλή τιμή φέτος», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλειος Κατσικαλάκης. Αυτή η άνοδος προέρχεται κυρίως από το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αγοράς, σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε προ μηνός.

Ο συνεταιρισμός διέθεσε 30 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, οξύτητας 0,38, σε ελληνική τυποποιητική εταιρεία, στα 3,13 ευρώ/κιλό, μέσω διαγωνισμού στις 13 Απρίλη. Η προηγούμενη πράξη (περίπου 20 μέρες πίσω) ήταν στην τιμή των 2,83, υπενθυμίζει, σχολιάζοντας ως σημαντική αυτή την ανοδική τάση. Τάση «που ελπίζουμε να συνεχιστεί, αν και οι ποσότητες που έχουμε για διάθεση είναι ακόμη λίγες», ανέφερε, εξηγώντας ότι μένουν περίπου 150 τόνοι από τους 500 που πήρε φέτος ο συνεταιρισμός.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε και μία μικρή αυξητική τάση και φέτος και πέρυσι στο τυποποιημένο προϊόν που διαθέτει η οργάνωση -παρά τις συνθήκες της πανδημίας-, το οποίο κατευθύνεται κυρίως σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τιμές γύρω στα 3 ευρώ στην περιοχή της Σητείας ανέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης. Με αφορμή την παραπάνω πράξη, σχολίασε ότι δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και σε άλλες περιπτώσεις το φράγμα των 3 ευρώ, αφού, σύμφωνα με όσα μαθαίνονται, οι ποσότητες που είναι ακόμη μέσα είναι λίγες.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την άνοδο ως ένα τουλάχιστον αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη χρονιά, μετά τα προβλήματα προηγούμενων ετών, εκτίμησε ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν πλέον από τα 3 ευρώ. Ακόμη, το καλό πρόσωπο που δείχνουν προς στιγμήν οι ελιές, αν συνεχιστεί, ενισχύει το αισιόδοξο μήνυμα για τον παραγωγό, δίνοντας δυνατότητα και διάθεση να καλλιεργήσει και φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι «και ως Ένωση μπήκαμε στη μεταποιητική διαδικασία, όλα αυτά συνδυαστικά μπορώ να πω ότι βοηθούν πολύ στο ενδιαφέρον του παραγωγού να μπει πιο ουσιαστικά στην καλλιέργεια της ελιάς», υποστήριξε, μιλώντας για τη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο την τυποποίηση μόνο του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου.

Σημείο αφετηρίας πλέον τα 3,20 στη Λακωνία

Για τιμές που ήδη έσπασαν το φράγμα των 3 ευρώ, από την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε και από την περιοχή της Λακωνίας ο παραγωγός και ελαιοτριβέας, Τάκης Ρενιέρης. «Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ, αν ακούσουν την αύξηση αυτή και αν ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το προϊόν», σχολίασε.

Τα 3,20 ευρώ παγιώνονται γενικά σε όλο τον νομό και τα 3,25 στη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, ανέφερε από πλευράς του ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Ήδη, από τη Δευτέρα στον συνεταιρισμό έγινε προσφορά από την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, που εδρεύει στη Λακωνία, για την αγορά ποσότητας με την τιμή των 3,28 ευρώ, η οποία προσφέρθηκε και σε άλλους συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής. Ο ΑΣ Μολάων-Πακίων συμφώνησε στη διάθεση 60 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,24.

«Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση καθαρά ουσίας, μαγειρεύουν πριν πεινάσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ντανάκας, προσπαθώντας να εξηγήσει γενικότερα τις κινήσεις των εταιρειών να κλείσουν καλές ποιοτικά ποσότητες αυτή την περίοδο, οδηγώντας και στην άνοδο των τιμών. Στην περιοχή, πάντως, οι παραγωγοί εμφανίζουν μια λογική άμυνας ως προς τη διάθεση ποσοτήτων, θεωρώντας ότι η τιμή θα ανέβει κι άλλο.

Σε ό,τι αφορά το βιολογικό, ως βιοκαλλιεργητής, ο κ. Ρενιέρης ανέφερε τιμές που κυμαίνονται στα 3,80-4 ευρώ, αναλόγως των χαρακτηριστικών του και των απαιτήσεων του εκάστοτε αγοραστή. Συνήθως, το βιολογικό έχει ένα 25%-30% πάνω από την τιμή του συμβατικού, εξήγησε. Εκτιμώντας ότι και η επόμενη παραγωγή των βιολογικών ελιών θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, υποστήριξε ότι στα βιολογικά δεν παρατηρείται η παρενιαυτοφορία των συμβατικών, αλλά μία σταθερότητα, καθώς ζουν σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον.

Δυσκολίες στη σταθεροποίηση των φροντίδων στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, ανέφερε επίσης ο παραγωγός, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες στο να πάρει το προϊόν την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις των προϊόντων καταγωγής, όπου παρατηρούνται λάδια να φεύγουν χύμα και αποχαρακτηρισμένα.

Ανοδικά οι τιμές και στο Ηράκλειο

Την εκτίμησή του ότι το ελαιόλαδο μπορεί να κινηθεί και παραπάνω από τα 3,10 ανέφερε και από την περιοχή του Ηρακλείου ο Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου, λόγω του «ατού» της φετινής ποιότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Βιάννου όπου εδρεύει, αλλά και των τιμών που διαμορφώνονται σε Ιταλία και Ισπανία.

«Πριν από περίπου 20 ημέρες, είχαμε δώσει ένα βυτίο στα 2,80, τώρα οι τιμές παίζουν στα 3-3,10» σχολίασε, ενώ δεν αποκλείεται η οργάνωση να κάνει και άλλον διαγωνισμό πριν από το Πάσχα. Καλές είναι οι ενδείξεις από την ανθοφορία και για τη νέα χρονιά, κατά τον ίδιο, αφού ο καιρός παραμένει προς το παρόν ευνοϊκός, ευελπιστώντας σε καλά αποτελέσματα, αν συνεχίσουν έτσι οι συνθήκες.

Από την έντυπη έκδοση της «ΥΧ», φύλλο 286, Παρασκευή 23 Απριλίου