Η αφρικανική πανώλη εντείνει τις πιέσεις στις τιμές του χοιρινού

Εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό την περασμένη εβδομάδα κρούσματος σε αγριόχοιρο στη Βορειοδυτική Ιταλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η χώρα δεν θεωρείται σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά, το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός πλέον πλησιάζει την Ισπανία και τη Γαλλία, δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού της ΕΕ κι ενώ η Γερμανία προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να περιορίσει τη διασπορά, έχοντας ήδη υποστεί ένα εμπάργκο στις εξαγωγές από την Κίνα.

Πιθανή επέκταση του ιού θεωρείται σίγουρο ότι θα φέρει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές, γεγονός που θα εντείνει την πίεση στις τιμές εντός της ΕΕ, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά.

Ευρωπαϊκό το πρόβλημα

«Η αφρικανική πανώλη δεν είναι απλά ένα γερμανικό, πολωνικό ή ιταλικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Angel Higuera Pascual, διευθυντής της Anprogapor, που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους χοιροτρόφους.

Σύμφωνα με τον Max Green, αναλυτή της HIS Markit, ο μεγάλος πληθυσμός αγριόχοιρων της Ιταλίας, που φτάνει τα 2,3 εκατ. ζώα, μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη την όποια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς. Η ιταλική οργάνωση Coldiretti έχει επανειλημμένα στο παρελθόν χτυπήσει καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πολύ υψηλός αυτός αριθμός για τη χοιροτροφία της χώρας.

Προ μηνός, πάντως, η Γαλλία κατάφερε να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, με πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές από κάποιες περιοχές της μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα, ακόμα κι αν εντοπιστούν κρούσματα αφρικανικής πανώλης.

Υιοθετώντας μέτρα, όπως οι φράχτες, η χώρα είχε καταφέρει πριν από λίγα χρόνια να αποτρέψει την είσοδο του ιού στην επικράτειά της, παρά τα απανωτά κρούσματα στο γειτονικό Βέλγιο.