Η «Αφροδίτη» παίρνει το Μετρό

Χυμό ροδιού και ξηρούς καρπούς θα διαθέτει με καντίνα στη στάση Αμπελοκήπων ο συνεταιρισμός

ximos-rodiou-ampelokipoi-metro

των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Με σταθερά και ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα επεκτείνει την εμπορική του δραστηριότητα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αφροδίτη», που εδρεύει στην Αγιά Λάρισας και δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ροδιού.

Μ ετά τη συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών, ο θεσσαλικός συνεταιρισμός σύναψε συμβόλαια με πολλά εγχώρια σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα αναζήτησε και βρήκε αγορές στο εξωτερικό, ξεκινώντας συνεργασία με μεγάλη ξένη αλυσίδα. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ενέταξε στην παλέτα των προϊόντων του και ξηρούς καρπούς, τους οποίους παράγουν καλλιεργητές- μέλη του.

Το επόμενο, όμως, βήμα και, ταυτόχρονα, μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι η επέκταση στο πεδίο της λιανικής, κάτι που επιχειρείται μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα με την Αττικό Μετρό. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Θανάσης Νάστος, «η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση στο Μετρό των Αμπελοκήπων μιας σύγχρονης, καλαίσθητης τροχήλατης καντίνας, μέσω της οποίας θα πουλάμε τα προϊόντα μας».

Επί τόπου εμφιάλωση

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρχουν έτοιμες συσκευασίες, καθώς «το σκεπτικό είναι όλα να γίνονται εκείνη τη στιγμή, μπροστά στα μάτια του πελάτη». Έτσι, ο χυμός θα στύβεται επί τόπου και θα εμφιαλώνεται άμεσα σε μπουκάλια των 250 ml και 500 ml, τα οποία θα μπορεί να παίρνει μαζί του ο καταναλωτής. Ο τελευταίος θα μπορεί, επίσης, να αγοράσει «με τη σέσουλα» και φιστίκια, αμύγδαλα και καρύδια παραγωγής των μελών της «Αφροδίτης», που θα είναι τοποθετημένα σε γυάλες.

«Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική του μαγαζιού, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να διαθέτουμε μέσω της καντίνας μόνο τα δικά μας προϊόντα συν κάποια από επιλεγμένους συναδέλφους και συνεταιρισμούς. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν και μπάρες από αποξηραμένα σύκα που παρασκευάζει μια συγκεκριμένη παραγωγός, ενώ, σε δεύτερο στάδιο, θα μπορούσαμε –πάντα μέσω κάποιας συνεργασίας– να βάλουμε στο κατάστημα και χυμό πορτοκαλιού», σημειώνει ο κ. Νάστος.

Η καντίνα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί περί τα μέσα Μαρτίου και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η ανταπόκριση είναι αυτή που αναμένει ο συνεταιρισμός, μια δεύτερη προβλέπεται  –από τη σύμβαση– να εγκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη στάση του Μετρό στην Κατεχάκη. «Ξεκινάμε προσεκτικά, έτοιμοι να διορθώσουμε τα όποια λάθη κάνουμε στην πορεία. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε το ρόδι να αποκτήσει καινούργιους φίλους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το εγχείρημα, δεδομένου ότι και οι τιμές μας θα είναι πολύ προσιτές», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Οι λαϊκές έδωσαν το έναυσμα

Η χυμοποίηση του ροδιού θα γίνεται με ειδικές μηχανές που η «Αφροδίτη» έχει προμηθευτεί εδώ και μια τριετία από την Ισπανία. Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Νάστος, ο συνεταιρισμός τις χρησιμοποιεί ήδη σε διάφορες λαϊκές αγορές των Αθηνών, όπου διαθέτει τα προϊόντα του. «Η απήχηση που είχε η ενέργεια αυτή μας έκανε να σκεφτούμε να πάμε την προσπάθεια ένα βήμα παραπέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το συνεταιριστικό σχήμα ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και αριθμεί σήμερα 25 μέλη που καλλιεργούν ρόδι σε περίπου 700 στρέμματα, με κυρίαρχη ποικιλία τη wonderful, ενώ σε ορισμένα χωράφια υπάρχει και η ako. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 2 τόνους.