Άγγιξαν υψηλά διετίας οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το FAO

Άγγιξαν υψηλά διετίας οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το FAO

Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών σκαρφάλωσαν τον Ιανουάριο του 2017 οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Mάλιστα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες αλλά και περισσότερο ευμετάβλητες το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τροφίμων, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό δείκτη του FAO, παρουσίασαν μείωση για πέντε συνεχή έτη λόγω της άφθονης προσφοράς, της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του ισχυρού αμερικανού δολαρίου.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο ο δείκτης, ο οποίος μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, σπορέλαιων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης, διαμορφώθηκε στις 173,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Η μηνιαία άνοδος κατά 2,1% ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ζάχαρης και των τιμών εξαγωγών για δημητριακά και φυτικά έλαια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Αμπντολρεζά Αμπασιάν δήλωσε ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Αμερική, πιθανόν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές τροφίμων.

«Οι αβεβαιότητες θα δημιουργήσουν προβλήματα για τις διεθνείς αγορές -όπως το πού θα βρει καλαμπόκι το Μεξικό- εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση με τον στενότερο (εμπορικό) του εταίρο, τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμπασιάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)