Αγγίζουν Wonderplant και Νίκας οι εξελίξεις στην Chipita

Αγγίζουν Wonderplant και Νίκας οι εξελίξεις στην Chipita

Όταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι «για εμένα ο πιο δύσκολος στόχος από εδώ και πέρα είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά», λίγοι φαντάζονταν ότι αρκετούς μήνες μετά η δήλωση αυτή θα αποδεικνυόταν προφητική.

Ο ίδιος βεβαίως εξακολουθεί να διαψεύδει τις φήμες και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πώληση της Chipita στη Mondelez. H αγορά, ωστόσο, επιμένει ότι ακόμα και αν η συμφωνία, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είναι «κλεισμένη», υπάρχει συγκεκριμένη (δεσμευτική) προσφορά από τον αμερικανικό κολοσσό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Την πρόταση αυτή έχουν στα χέρια τους τόσο ο Σπ. Θεοδωρόπουλος (δημιουργός της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος μέχρι σήμερα) όσο και το σαουδαραβικών συμφερόντων επενδυτικό γκρουπ Olayan, το οποίο, ως κάτοχος του 80% των μετοχών (σ.σ. ο Σπ. Θεοδωρόπουλος κατέχει το 12%), φαίνεται να έχει και τον τελευταίο λόγο στην όλη υπόθεση.

Η ουσία είναι ότι από τις εξελίξεις στην Chipita επηρεάζεται άμεσα η «επόμενη μέρα» και ορισμένων άλλων επιχειρήσεων τροφίμων, οι οποίες συνδέονται με αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Wonderplant, το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας από τα τέλη του 2016 ανήκει στην Chipita. Υπενθυμίζουμε ότι την εταιρεία που παράγει επιτραπέζια ντομάτα υδροπονικής καλλιέργειας σε μια έκταση 120 στρεμμάτων στην Πετρούσα Δράμας είχε ιδρύσει το 2011 ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος μαζί με τέσσερις ακόμα γνωστούς επιχειρηματίες από τον χώρο των τροφίμων (Θέμης Μακρής, Σταύρος Νένδος, Αχιλλέας Φώλιας, Μιχάλης Αραμπατζής). Όπως είχε γράψει, μάλιστα, η «ΥΧ» σε σχετικό δημοσίευμα, η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο να επεκταθεί σταδιακά και στην καλλιέργεια του φουντουκιού ποντάροντας στις συνέργειες (φουντοκόπαστα για κρουασάν) με την Chipita.

Στον έλεγχο της Chipita βρίσκεται και η γνωστή αλλαντοβιομηχανία Νίκας, την οποία, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να κρατήσει ο κ. Θεοδωρόπουλος, διαβλέποντας περιθώρια ανάπτυξής της, αλλά και χρησιμοποιώντας την ως όχημα για τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.