Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της ΕΑΣ Πατρών

trakter-agrotis
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Πλήθος διεργασιών για τη διάσωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε λύση και εκκαθάρισή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν προέβη σε διόρθωση σοβαρών παρατυπιών της συγχώνευσης των 26 συνεταιρισμών που έγινε με βάση τον νόμο 4015/2011.

Η διοίκηση της ΕΑΣ Πατρών, η οποία έχει ήδη ασκήσει ένσταση, ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα νομιμότητας λειτουργίας, καθ’ όσον εφάρμοσε τις οδηγίες του υπουργείου, όπως διατυπώνονται στην υπ’ αριθμ. 229/20460/2012 εγκύκλιό του. Ζήτησε, μάλιστα, από τον υπουργό να υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να επιβεβαιωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς από την ΕΑΣ Πατρών εξαρτάται άμεσα η εργασία και η οικονομική κατάσταση 700 παραγωγών της Αχαΐας και περίπου 40 υπαλλήλων της ΕΑΣ, ενώ επηρεάζονται έμμεσα περίπου 7.000 παραγωγοί της περιοχής.

Προσπάθειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με την Τράπεζα Πειραιώς, έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές της, και προτάθηκε ως λύση η ένταξη της Ένωσης στο άρθρο 106β, στα πρότυπα σχεδίων διάσωσης που έχουν εφαρμοστεί και για άλλους συνεταιρισμούς.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία, για όσους αγροτικούς συνεταιρισμούς δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν, θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να εκδοθεί διοικητική πράξη διαγραφής από το Εθνικό Μητρώο, με δικαίωμα άσκησης ένστασης εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη γνωστοποίηση και, στη συνέχεια, αίτηση για λύση και εκκαθάριση στο Ειρηνοδικείο της έδρας του κάθε ΑΣ από την εποπτική αρχή.

Παρεμβάσεις

Η ΕΑΣ, στην προσπάθεια που κάνει, ζητά τη βοήθεια των βουλευτών και των φορέων της περιοχής για να αρθεί η απόφαση του υπουργού, έχοντας ήδη ξεκινήσει μία σειρά επαφών για τον σκοπό αυτόν.

Ο Αχαιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης, τόνισε πως θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Ευάγγελο Αποστόλου, για να δουν με ποιες προϋποθέσεις και στη βάση ποιων νόμιμων ενεργειών, η ΕΑΣ μπορεί να ξαναμπεί σε μια βιώσιμη πορεία.

Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με παρέμβασή του στη Βουλή, ζητά την ανάκληση της απόφασης λύσης και εκκαθάρισης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας. Όπως τόνισε, οι συνέπειες που έχει η απόφαση του υπουργείου εμποδίζουν τον συνεταιρισμό της Πάτρας να υπαχθεί στο 15ετές Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που ήδη έχει εγκρίνει η Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργώντας έτσι τεράστια οικονομική ευθύνη για το ελληνικό Δημόσιο και προβλήματα στους αγρότες της Πάτρας.  Αξίζει να επισημάνουμε πως τα προβλήματα για την ΕΑΣ Πατρών ξεκίνησαν το 2008, ενώ ερευνώνται δικαστικά οι ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων.

Η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών υποστηρίζει πως πίσω από την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρύβονται άλλα συμφέροντα που επιδιώκουν την παύση της λειτουργίας της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, αυτοί που θέλουν τώρα να διαλυθεί η Ένωση είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τα 200.000 ευρώ που «έκαναν φτερά» από τα ταμεία, οι οποίοι πούλησαν στην Ιταλία ένα «καράβι» κρασί έναντι 16 λεπτών το λίτρο, όταν η Ένωση το είχε αγοράσει με 22 λεπτά και που το 2009 είχαν αγοράσει τεράστια ποσότητα λαδιού από την Κρήτη για να το συσκευάσουν και το άφησαν στις αποθήκες για τέσσερα χρόνια μέχρι που «χάλασε».

 

 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress