Αγώνας δρόμου για την επίσπευση των πληρωμών

Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων και της Εξισωτικής Αποζημίωσης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του μεγάλου πακέτου πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς απομένουν λίγες μόλις ημέρες για την πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ποσό που συνολικά θα καταβάλει ο Οργανισμός πριν από τα Χριστούγεννα, για τις άμεσες ενισχύσεις και την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «ΥΧ», η νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ κινείται ώστε η διαδικασία των πληρωμών να πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, και πιο συγκεκριμένα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως, η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά την πληρωμή εκκαθάρισης των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2019, και δη το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Νέους Αγρότες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, αν και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να επιτευχθεί η πληρωμή μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη φάση αφορά την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η πληρωμή έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, αν και όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 ή την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών και να είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Άμεσες Ενισχύσεις

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη φάση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 330 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ύψους 20,9 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος ανέρχονται σε 19.500 άτομα.

Σημειώνεται ότι όσοι παραγωγοί δεν έλαβαν το 70% της προκαταβολής τον περασμένο Οκτώβριο θα λάβουν τώρα όλο το ποσό της ενίσχυσής τους, εφόσον έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητές τους. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2019, ύψους 683.052.227 ευρώ καταβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε 538.037 δικαιούχους.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα (δηλαδή είτε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου είτε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές του Πρασινίσματος, ύψους 546 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και της Ενίσχυσης για τους Νέους Αγρότες (κάτω των 40 ετών), ύψους 35 εκατ. ευρώ περίπου.

Εξισωτική Αποζημίωση

Η δεύτερη φάση έχει προγραμματιστεί για 23 Δεκεμβρίου, αν και όπως προαναφέραμε όλα δείχνουν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, και αφορά την καταβολή του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014-2020 (Εξισωτική Αποζημίωση) για το έτος 2019, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 251 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Για το Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», η δημόσια δαπάνη είναι ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Για το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 71 εκατ. ευρώ.

Για το Υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», η δημόσια δαπάνη είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Την εξέλιξη των πληρωμών μπορείτε να παρακολουθείτε στο www.ypaithros.gr

Έκλεισε η ημερομηνία πληρωμών: Τετάρτη 18/12 οι Άμεσες Ενισχύσεις – Πέμπτη 19/12 η Εξισωτική Αποζημίωση