Αυτό το άρθρο είναι 60 μηνών

Αγορά Γάλακτος: Δεν θα αναστείλουν τις πληρωμές των επιταγών των 75 ημερών, δεσμεύονται οι «μεγάλοι»

20/04/2020
4' διάβασμα
agora-galaktos-den-tha-anasteiloun-tis-pliromes-ton-epitagon-ton-75-imeron-desmevontai-oi-megaloi-195111

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο, εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ να αναστείλουν τις πληρωμές επιταγών έως 75 ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου φαίνεται να μην επέλεξαν να κάνουν χρήση της εν λόγω δυνατότητας.

Μάλιστα, εταιρείες όπως η «ΚΡΙ – ΚΡΙ» και η «ΜΕΒΓΑΛ» ενημέρωσαν γραπτώς τους παραγωγούς τους από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Πάντως, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται, ενώ ακόμα και μεγάλες μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

«Πληρώνουμε κανονικά», λένε οι γαλακτοβιομηχανίες

Κατηγορηματικός ως προς την πρόθεση της ΜΕΒΓΑΛ να εξοφλεί κανονικά τους παραγωγούς με τους οποίοyς συνεργάζεται ήταν ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Κώστας Χατζάκος: «Με επιστολή της διευθύνουσας συμβούλου (σσ. Μαίρης Χατζάκου) την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερώσαμε τους παραγωγούς ότι δεν έχουμε κάνει καμία χρήση δυνατότητας ευελιξίας που παρέχει το κράτος, ως προς την πληρωμή των επιταγών, ούτε και έχουμε εντάξει προσωπικό σε αναστολή. Προς το παρόν, δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα. Το ‘‘κανάλι’’ των σούπερ – μάρκετ έχει αυξηθεί και οριακά καλύπτει τις απώλειές μας από τα άλλα ‘‘κανάλια’’, όπως η ΗΟRECA».

Τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν κανονικά όλες οι πληρωμές στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, αλλά και στους υπαλλήλους της εταιρείας έδωσε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», Μιχάλης Σαράντης. «Μας έγινε ερώτηση από τις τράπεζες, επειδή κάποιοι συνάδελφοι πήγαν 75 μέρες πίσω. Η εντολή που δώσαμε είναι να πληρώσουν κανονικά όσες επιταγές υπάρχουν και πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους». Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να μη γίνει κατάχρηση του εν λόγω μέτρου, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη ισορροπία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, Ιωάννης Βιτάλης, δήλωσε ότι «κατανοώντας απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, η ΔΩΔΩΝΗ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή ή μεταβολή των όρων πληρωμής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο οικονομικός διευθυντής της ΚΟΛΙΟΣ, Θέμης Κωστόπουλος. «Φαντάζομαι ότι ο κλάδος δεν θα κάνει χρήση της διάταξης, εμείς πάντως σίγουρα όχι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία στη λιανική αγορά είναι θετικά, υπάρχει σημαντικό πλήγμα στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις λόγω υστέρησης εσόδων στις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, είναι δεδομένο ότι ακόμα και εκπρόσωποι των ανωτέρω παραδέχτηκαν στην «ΥΧ» ότι οι τράπεζες έλαβαν εντολή από ομοειδείς επιχειρήσεις για «πάγωμα» πληρωμών μέσω επιταγών. Στα νησιά, όπου οι απώλειες γαλακτοκομικών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερες λόγω της μηδαμινής τουριστικής κίνησης, τα προβλήματα μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους:

Ο Κώστας Θυριάκης, αγελαδοτρόφος από τη Ρόδο που συνεργάζεται με τοπική βιομηχανία, δηλώνει ότι βρίσκεται σε δεινή θέση: «Αυτήν τη στιγμή, έχω υποχρεώσεις 100.000 ευρώ που έχουν συσσωρευτεί, ενώ ήδη έχω έρθει σε επικοινωνία με πιστωτές, όπως βιοτεχνίες ζωοτροφών, ώστε να μεταθέσω κάποιες πληρωμές. Οι άνθρωποι δείχνουν κάποια κατανόηση, αλλά έχουν κι εκείνοι κάποιες δυνατότητες. Καλώς δίνει το κράτος ορισμένες δυνατότητες στις επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να θέτει και προϋποθέσεις, ώστε ορισμένοι να μην εκμεταλλεύονται την κατάσταση εις βάρος της επιβίωσης των κτηνοτρόφων».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Μ.Πέμπτη 16 Απριλίου 2020