Agrifarm: Ανοίγει κανάλι για τα ελληνικά όσπρια στις ΗΠΑ

Εμπορική συμφωνία βάζει τα προϊόντα της εταιρείας στα ράφια της T.J. Maxx

Kανάλι για τα ελληνικά όσπρια στις ΗΠΑ ανοίγει η Agrifarm από την Ανθήλη Λαμίας

Είναι από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αλυσίδες λιανικής, μετρά 3.500 καταστήματα και έχει ένα κοινό με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο: δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

Από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ελληνικά όσπρια με καταγωγή τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ρύζι από την Ανθήλη Λαμίας θα βρίσκονται στα ράφια 3.500 καταστημάτων της T.J. Maxx σε Αμερική και Καναδά.

Ο κολοσσός της T.J. Maxx, που δραστηριοποιείται στη λιανική επίπλων και ειδών σπιτιού, διαθέτει παράλληλα εξειδικευμένα food stores εντός των καταστημάτων και επέλεξε να τοποθετήσει στα ράφια του προϊόντα της ελληνικής Agrifarm. Η συμφωνία αφορά σε σημαντικές ποσότητες και θα φέρει στα ράφια της αλυσίδας ρεβύθια της ποικιλίας «Γαύδος», μικρά λευκά φασόλια και ρύζι νυχάκι.

Το ντηλ, βρισκόταν «στα σκαριά» από τα τέλη Αυγούστου, οπότε ο αμερικανικός όμιλος προσέγγισε την εταιρεία. «Η αμερικανική αγορά έχει επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια να αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και να την εντάξει στην καθημερινότητα του Αμερικανού πολίτη», εξηγεί στην «ΥΧ» ο ιδρυτής της Agrifarm, Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης. Με αυτή τη λογική, η T.J. Maxx αναζήτησε ποιοτικά όσπρια και ρύζι, με την έρευνά της να καταλήγει στην Agrifarm, που εδρεύει στην Ανθήλη Λαμίας. Την τελευταία διετία, η εταιρεία έχει αναδείξει το ελληνικό όσπριο σε μια πιο premium λογική σε επίπεδο συσκευασίας, branding και προώθησης.

Kανάλι για τα ελληνικά όσπρια στις ΗΠΑ  ανοίγει η Agrifarm από την Ανθήλη Λαμίας

Από τη γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2013, και την έναρξη λειτουργίας της, τον Φεβρουάριο του 2014, η νεοφυής Agrifarm έχει δομήσει το DNA της γύρω από την εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα σήμερα το 94% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό. Αποτελεί επιχειρηματικό τέκνο του Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη, με σπουδές στην κλασική φιλολογία και φιλοσοφία και καταβολές στον πρωτογενή τομέα εδώ και τέσσερις γενιές. Τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ιδιόκτητα αγροκτήματα στη Στερεά Ελλάδα και σε επιλεγμένες εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα, με βάση το μικροκλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η παραγωγή στηρίζεται στην έξυπνη γεωργία, χωρίς εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και ισχυρών φυτοφαρμάκων. «Πιστεύουμε ότι η φυσική τροφή πρέπει να υπόκειται στην ελάχιστη δυνατή επεξεργασία, που δεν αλλοιώνει τη γεύση και δεν μειώνει τη διατροφική αξία. Γι’ αυτό, η διάθεση ποιοτικών προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές πρέπει να ξεκινά από το χωράφι», σημειώνει ο κ. Γκρεμυλογιάννης.

Από την Ιταλία μέχρι τα Εμιράτα

Έχοντας ήδη αποσπάσει «Όσκαρ» ποιότητας στα Great Taste Awards και βραβείο συσκευασίας στα European Design Awards, η Agrifarm θέλει να ανοίξει για τα ελληνικά όσπρια το ευρύτερο δυνατό κανάλι εξωστρέφειας. Ήδη εξάγει τα προϊόντα της στις αγορές της Ιταλίας και της Βρετανίας, ενώ έχει κάνει εξαγωγικό άνοιγμα στα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Εντός των τειχών, συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Perrotis College για την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα νέων καλλιεργειών, τοπικών / παραδοσιακών προϊόντων.