Agrilnno: Περισσότερες από 40 χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό καινοτομίας του FAO

Ομάδες από την Γκάνα, τη Γερμανία και την Κίνα κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στον διαγωνισμό ψηφιακής γεωργίας που συνδιοργανώθηκε από τον FAO και το Πανεπιστήμιο Zhejiang, παρουσιάζοντας την αφθονία της καινοτομίας από τη νεολαία στο σύστημα αγροδιατροφής παγκοσμίως.

Ο δεύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός Agrilnno, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας και της κινεζικής αγροτικής πλατφόρμας Pinduoduo, προσέλκυσε σχεδόν 160 ομάδες από περισσότερες από 40 χώρες. Ο διαγωνισμός στοχεύει στην προώθηση νέων αγροτικών επιχειρηματιών και των καινοτόμων λύσεών τους για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στις αγροτικές και στις αστικές περιοχές.

Η Grow For Me (GFM), ένας πάροχος μικροχρηματοδότησης σε αγροτικές περιοχές με έδρα την Γκάνα, κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Η EPTeck Technologies, ένας πάροχος έξυπνων λύσεων γεωργίας που βασίζεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων από τη Γερμανία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Μια ομάδα από την Κίνα, η Point Grass into Gold, κέρδισε την τρίτη θέση για την καινοτόμο και βιώσιμη ιδέα της ανακύκλωσης μίσχων βαμβακιού.

«Οι καινοτόμες λύσεις και τα επιχειρηματικά μοντέλα που καθοδηγούνται από τη νεολαία μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης για τον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας», δήλωσε ο κ. Khalid Bomba, διευθύνων σύμβουλος του FAO. «Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους να συνεισφέρουν στο μέλλον της γεωργίας και να τους συμπεριλάβουμε στις βασικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο».

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, οι τεχνολογίες και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, η ανάλυση δεδομένων, αλλάζουν τη γεωργία και το σύστημα τροφίμων. Ωστόσο, τα οφέλη από τη βελτιωμένη απόδοση και παραγωγικότητα κατανέμονται άνισα σε όλο τον κόσμο, με τους μικροκαλλιεργητές να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα εμπόδια στην πρόσβαση.