Αγρίνιο: Masterclass με θέμα τη βιώσιμη παραγωγή ρυζιού και την καινοτόμο αξιοποίησή της

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», διοργανώθηκε στο Αγρίνιο ένα masterclass για επαγγελματίες chef, εκπροσώπους φορέων, μέσων και επιχειρηματίες εστιάτορες.

Το πρόγραμμα, με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια (ConsejoRegulador de la DOP Arroz de Valencia).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν, ακόμη, για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, καθώς καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συζητήθηκε και παρουσιάστηκε η δυναμική της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών, η εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών, αλλά και η ιδιαίτερη αξία, η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική.