Αγρίνιο: Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια με αντιπροσωπεία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Την Τετάρτη 8/5/2024 στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, αντιπροσωπεία των ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και των Αγροτικών Συλλόγων Νεοχωρίου και Κατοχής, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, μετά από αίτημα των Συλλόγων και θέμα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει άλλη μια φορά στην περιοχή.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μετέφεραν την οργή και αγανάκτηση των παραγωγών της περιοχής Οινιαδών, γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό να ποτίσουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους, ιδιαίτερα τα βοοειδή που είναι ελευθέρας βοσκής. Μάλιστα, χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη διώρυγα και μέσα Μαΐου δεν υπάρχει ακόμα νερό.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη, δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε το πρόγραμμα που αναλαμβάνει η Περιφέρεια, για τη δημιουργία Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την αγροτική κοινή γνώμη και την αρθρογραφία και όχι αδίκως, καθώς αποτελεί διαχρονική διαχειριστική αδυναμία των εκάστοτε πολιτικών αρχών της χώρας και των ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με λογικές «μπαλώματος» και αναβολής της αντιμετώπισής του.

Η Ομοσπονδία έθεσε τους προβληματισμούς της στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, πως αφενός τα διαχειριστικά σχέδια τους βρίσκουν σύμφωνους, αφετέρου πάγιο αίτημά τους είναι να μην επηρεάζουν οι βοσκότοποι τις άμεσες ενισχύσεις.

Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας συνεπικουρούμενος από τον αρμόδιο διευθυντή αγροτικής οικονομίας, ανανέωσαν το ραντεβού μετά την κατάρτιση των τεχνικών δεικτών από το Υπουργείο.

Τέλος, συζητήθηκαν διάφοροι προβληματισμοί που υπάρχουν από τη μεριά των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής (δακοκτονία, εργάτες γης, τιμές αγροτικών προϊόντων), ενώ και για αυτά τα θέματα δόθηκε νέο ραντεβού για τις επόμενες ημέρες για την κατάθεση των προτάσεων της Ομοσπονδίας.

Πηγή: xiromeronews