Με αγροτικό «112» ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ – Υποχρεωτική η ασφάλιση για τα θερμοκήπια

Στη δημιουργία «Αγροτικού 112» προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση-προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα φέρει άμεσα στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ.

Σε τρία επίπεδα ο Κανονισμός

Όπως επανέλαβε στις περιοδείες του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, ο νέος Κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα: Ένα υποχρεωτικό για όλους τους αγρότες και δύο προαιρετικά, ανάλογα με τις ασθένειες και τους κινδύνους που θα θέλει να καλύψει κάθε παραγωγός.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τον νέο Κανονισμό θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά και οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών, καθώς και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν να ασφαλίζονται υποχρεωτικά.