ΑΣ Τήνου: Παράδοση στην τυροκομία

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου Παράδοση στην τυροκομία
Εκλεκτά παραδοσιακά τυριά, φρέσκο αγελαδινό γάλα ημέρας και βούτυρο παράγουν εδώ και δεκαετίες οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.

H ανταπόκριση των καταναλωτών, τόσο των ντόπιων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για τα αγροτικά προϊόντα του νησιού, αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για τους γεωργοκτηνοτρόφους να συνεχίσουν την ποιοτική παραγωγή, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, σε ό,τι αφορά το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση στις τιμές παραγωγού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δεν άφησαν αλώβητους και τους παραγωγούς της Τήνου. Όπως ανέφεραν στην «Ύπαιθρο Χώρα» οι εκπρόσωποι του συνεταιριστικής οργάνωσης, το 2015 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 20% με 25% στην παραγωγή γάλακτος, καθώς το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν αρκετούς κτηνοτρόφους στην εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας.

Mάλιστα, όπως οι ίδιοι προσθέτουν, τα προβλήματα στην κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή –αλλά και οι επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό– αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τους νέους του νησιού, που δεν στρέφονται εύκολα στη γεωργία, αλλά αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου Παράδοση στην τυροκομία
Στο πρατήριο των τυροκομικών προϊόντων της συνεταιριστικής οργάνωσης, που λειτουργεί ήδη από το 1972 στην πόλη της Τήνου, διατίθενται και άλλα αγροτικά προϊόντα που παράγονται με μεράκι από τους ντόπιους παραγωγούς

«Ο συνεταιρισμός τυροκομεί ετησίως περίπου 70 με 80 τόνους γάλα και προωθεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει στην ντόπια αγορά. Προσπαθούμε να παραμείνουμε ένας υγιής συνεταιρισμός, αντιμετωπίζουμε, όμως, αρκετές δυσκολίες. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίσαμε προβλήματα με την επιβολή των capital controls και προσπαθούμε τώρα να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας και να σταθούμε στα πόδια μας. Τα προβλήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αγελαδοτροφίας, με τη συμπίεση στις τιμές και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, είχαν επίπτωση και στη δική μας παραγωγή, που παρουσιάζει μείωση από 20% έως 25%. Οι νέοι σε ηλικία κάτοικοι της Τήνου δεν στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και οι περισσότεροι προτιμούν να απασχοληθούν στον τουρισμό», είπε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου, Ιωσήφ Δελατόλας.

Επένδυση στα τοπικά προϊόντα

Σημαντική είναι η συμβολή του συνεταιρισμού στην αξιοποίηση και την προώθηση των τηνιακών αγροτικών προϊόντων, που παράγουν και μεταποιούν οι ίδιοι οι αγρότες. Αξίζει να αναφερθεί πως το τυροκομείο του συνεταιρισμού λειτουργεί από το 1981 και αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία του νησιού. Επίσης, αξιοποιεί την τηνιακή γαλακτοπαραγωγή, παράγοντας εκλεκτά, αγνά, παραδοσιακά τυριά (όπως γραβιέρα, κοπανιστή, τυράκι, μυζήθρα), βούτυρο και φρέσκο αγελαδινό γάλα, τα οποία διαθέτει στην ντόπια αγορά, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και σε καταστήματα της Αθήνας. Το τυροκομείο επεξεργάζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες τόνους γάλα, δίνοντας σημαντικό εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα, το αγελαδινό γάλα των παραγωγών του συνεταιρισμού είναι το μοναδικό γάλα ημέρας που κυκλοφορεί στην Τήνο. Το πρωί αρμέγεται και συλλέγεται πολύ γρήγορα. Μόλις φτάνει στο τυροκομείο, παστεριώνεται αμέσως, εμφιαλώνεται σε χάρτινη υγιεινή συσκευασία του ενός λίτρου και μέσα σε σχεδόν τρεις ώρες βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ του νησιού. Έτσι, οι κάτοικοι και οι τουρίστες του νησιού έχουν την ευκαιρία να προμηθεύονται καθημερινά απευθείας από τους παραγωγούς φρέσκο γάλα ημέρας.

Εκτός από το φρέσκο γάλα και τα ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα, στο πρατήριο των τυροκομικών προϊόντων της συνεταιριστικής οργάνωσης, που λειτουργεί ήδη από το 1972 στην πόλη της Τήνου, διατίθενται και άλλα αγροτικά προϊόντα που παράγονται με μεράκι από τους ντόπιους παραγωγούς και ειδικότερα: μέλι θυμαρίσιο, ερείκης, ανθόμελο, κρασιά (λευκό, κόκκινο, βιολογικό), τσίπουρο, ρακί, ξίδι, ούζο, τοπικά λικέρ, μπίρα της Τήνου, πετιμέζι, χειροποίητα ζυμαρικά και παξιμάδια, τουρσιά, κάππαρη, κρίταμος, λιαστή ντομάτα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και μεταποιημένα προϊόντα που παρασκευάζουν οι αγρότισσες του νησιού, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αγκινάρες, σάλτσες, ορεκτικά, χαλβαδόπιτες, λουκούμια, αμυγδαλωτά, παστέλια κ.ά.

H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ιδρύθηκε το 1951 και είχε υπό την εποπτεία της 13 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του νησιού (οι οποίοι ήταν σχεδόν ανενεργοί). Το 2012 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου μετονομάστηκε σε Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου, ο οποίος σήμερα αριθμεί 530 μέλη. O συνεταιρισμός, εκτός από τη δυναμική του παρουσία στην παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, παρέχει υποστήριξη στους αγρότες σε θέματα ενημέρωσης, επιδοτήσεων, ΦΠΑ κ.ά. Επίσης, προμηθεύει την τηνιακή αγορά με κάθε είδους γεωργικά εφόδια (σπόροι, φυτά, δενδρύλια, εργαλεία, μηχανήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κυψέλες, κ.λπ.).

Το 2015, ο συνεταιρισμός ολοκλήρωσε επένδυση για τη διαχείριση των αποβλήτων και την παραγωγή φυτοχώματος. «Εκτός από τις επενδύσεις που κάνουμε στο τυροκομείο της συνεταιριστικής μας οργάνωσης, το 2015 ολοκληρώσαμε την κατασκευή της μονάδας αποβλήτων για την παρασκευή φυτοχώματος. Η μονάδα θα λειτουργήσει φέτος σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο», πρόσθεσε ο διευθυντής του συνεταιρισμού.