Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακούς «Parnon Poèma» είναι η υπέρβαση που χρειαζόταν η Λακωνία

Μια συνεργασία των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής

Ενας νέος συνεταιρισμός με νέες ιδέες και ανοιχτούς ορίζοντες ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των συνεταιρισμών, σε μία εποχή που απαιτεί συνεργασίες, αλλά και εναρμόνιση με τις απαιτήσεις των καιρών για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακούς, με την επωνυμία «Parnon Poèma», ιδρύθηκε το 2021, ως αποτέλεσμα συνεργασίας και σύνδεσης των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Βαμβακούς και του Πάρνωνα, με σκοπό τη δημιουργία του καλαθιού τοπικών παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ξεχωριστής γεύσης.

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «Parnon» για το βουνό του Πάρνωνα και «Poèma» για να περιγράψει τα ίδια τα προϊόντα, ως δημιουργήματα και ποιήματα της φύσης ή μεταφορικά ως εξαιρετικά ή αριστουργήματα.

Παραγωγοί

Ο ΑΣ Βαμβακούς αποτελείται από πέντε ομάδες παραγωγών: Κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, παραγωγούς ακρόδρυων (καρύδια, κάστανα), ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Σαράντα παραγωγοί από τη Βαμβακού και την ευρύτερη περιοχή έχουν σήμερα ενταχθεί στο δυναμικό του, ενώ είναι ανοιχτοί και σε νέους συνεργάτες/μέλη που θα δείξουν ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό και θα θελήσουν να γίνουν μέρος της ομάδας τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η δημιουργία και η λειτουργία του ΑΣ Βαμβακούς είναι μέρος της δράσης ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα και υποστήριξης των τοπικών παραγωγών και κτηνοτρόφων με επίκεντρο το χωριό της Βαμβακούς, που πραγματοποιείται από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Παράλληλα με τη δημιουργία του ΑΣ Βαμβακούς και στο πλαίσιο της δράσης, έχει επίσης δημιουργηθεί και λειτουργεί ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Βαμβακούς, με την επωνυμία «Βαμβακιά», που παρασκευάζει και εμπορεύεται τοπικά προϊόντα π.χ. παραδοσιακά γλυκά, αρτοποιήματα, ζυμαρικά.

Τι τον διαφοροποιεί, όμως, από τους άλλους συνεταιρισμούς; Ο ΑΣ Βαμβακούς αποτελείται από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, που αναζητούν ευκαιρίες, ενώνουν τις δυνάμεις τους, γίνονται μία ομάδα, δρουν συλλογικά και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνική περιφέρεια, επιστρέφοντας στην ενασχόληση με τη γη και δημιουργώντας εξαιρετικά προϊόντα του Πάρνωνα, με σκοπό να κρατήσουν τον τόπο ζωντανό και να ζήσουν εκεί.

Η ίδια η προσπάθεια συγκρότησής του, αλλά και η συνολική συμβουλευτική υποστήριξη που λαμβάνουν οι παραγωγοί είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο, καθώς υλοποιούνται προγράμματα υποστήριξης σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργειών, αλλά και του ίδιου του παραγόμενου προϊόντος. Οι παραγωγοί τηρούν συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές και παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προϊόντα

Σήμερα, ο ΑΣ Βαμβακούς παράγει γάλα και 100% κατσικίσια γραβιέρα, μέλι ανθέων και κωνοφόρων και μέλι βιολογικό ελάτης, ελιές Καλαμών, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καρύδια. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια για μεγαλύτερη και καλύτερη παραγωγή καρυδιών με την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και νέες φυτεύσεις δέντρων, ενώ θα εμπλουτίσουν τους κωδικούς τους με τσάι του βουνού και ρίγανη.