Αξιός: Οι «σκοτωμένες» τιμές οδήγησαν στη δημιουργία νέου αιγοπροβατοτροφικού συνεταιρισμού

Οι «σκοτωμένες» τιμές οδήγησαν στη δημιουργία του νέου αιγοπροβατοτροφικού συνεταιρισμού

kopadi-ktinotrofos

«Όταν ο κόμπος με τις τιμές παραγωγού έφτασε στο χτένι, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της συσπείρωσης».

Με αυτά τα λόγια, τα οποία σίγουρα «μιλούν» στην καρδιά πολλών κτηνοτρόφων αυτή την εποχή, ο Δημήτρης Χατζηαναγνώστης, ένας εκ των ιδρυτικών μελών του βορειοελλαδίτικου αιγοπροβατοτροφικού συνεταιρισμού «Αξιός», εξηγεί στην «ΥΧ» το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του νέου συλλογικού σχήματος, που «γεννήθηκε» στις 8 Σεπτεμβρίου.

Με έδρα το Άδενδρο Θεσσαλονίκης και μια καλή «μαγιά» 30 παραγωγών, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς, φιλοδοξία του συνεταιρισμού είναι να καλύψει αρχικά όλα τα χωριά της κοιλάδας του Αξιού και, στη συνέχεια, εφόσον βρει τον βηματισμό του, να επεκτείνει την εμβέλειά του στις γύρω περιοχές.

«Μέχρι σήμερα αριθμούμε 37 μέλη και σε σχεδόν καθημερινή βάση εγγράφονται καινούργια. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει αισιοδοξία», σημειώνει ο κ. Χατζηαναγνώστης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι, καλώς ή κακώς, πριν από δύο χρόνια η ιδέα δημιουργίας ενός συνεταιρισμού ίσως να φάνταζε σε πολλούς ντόπιους παραγωγούς πολύ μακρινή, ενδεχομένως και περιττή. «Μέχρι τότε, οι τιμές ήταν ικανοποιητικές, οι βιομηχανίες είχαν μια σχετικά σταθερή συμπεριφορά και γενικά υπήρχε μια ηρεμία. Τα ζόρια, ωστόσο, άρχισαν από πρόπερσι και, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, από πέρυσι», τονίζει ο συνομιλητής μας.

«Είδα με τα μάτια μου τιμολόγια με 65 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα και με 35 λεπτά για το κατσικίσιο. Μάλιστα, συχνά παρατηρούνταν μεγάλη πτώση της τιμής μέσα στην ίδια σεζόν. Υπήρξαν βιομηχανίες που ξεκίνησαν να τιμολογούν με 92 λεπτά το πρόβειο και μερικούς μήνες μετά αγόραζαν με 72 λεπτά το κιλό», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηαναγνώστης.

«Οι δικαιολογίες και τα προσχήματα ήταν πολλά. Άλλες φορές επικαλούνταν τα μεγάλα αποθέματα φέτας και το ότι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, αφού -όπως μας έλεγαν- μπαίνει στη χώρα μας φθηνό γάλα από το εξωτερικό. Άλλες φορές μας παραπονιούνταν ότι δεν τους βγαίνουν τα κοστολόγια στην ενέργεια και στα εργατικά, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το γάλα μας είναι ‘‘αδύναμο’’ σε ό,τι αφορά τις λιποπρωτεΐνες κ.λπ.», προσθέτει. «Κάπως έτσι πολλοί κτηνοτρόφοι, ιδίως σε περιοχές όπως η Ξάνθη, αναγκάστηκαν είτε να σφάξουν τα ζώα τους είτε να τα ‘‘σκοτώσουν’’ πουλώντας τα σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνάδελφοι έφτασαν να πουλάνε ένα μεγάλο πρόβατο έναντι 40-50 ευρώ και πάλι δυσκολεύονταν να βρουν αγοραστή».

Κάπου εκεί, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηαναγνώστης, οι αιγοπροβατοτρόφοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους. «Ο στόχος μας είναι να γίνεται μια συγκέντρωση γάλακτος από οχήματα του ίδιου του συνεταιρισμού και να κάνουμε μια διαπραγμάτευση με τις επιχειρήσεις από καλύτερη και πιο ισχυρή βάση. Παράλληλα, να επιτύχουμε μια καλύτερη διαχείριση και χαμηλότερα κοστολόγια σε επίπεδο προμηθειών και εισροών», τονίζει.

Σχέδια για επώνυμο τυρί και γιαούρτι

Στα πλάνα του συνεταιρισμού είναι, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαναγνώστης, «σε ένα μεταγενέστερο στάδιο να κάνουμε και την επεξεργασία του γάλακτος, παράγοντας τυρί και γιαούρτι με τη δική μας επωνυμία».

Τα 37, μέχρι στιγμής, μέλη του συνεταιρισμού αριθμούν περί τα 7.000 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων το 75%, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαναγνώστη, είναι «καθαρές» ελληνικές φυλές, με το συνολικό τονάζ να ξεπερνά τους 950 τόνους γάλακτος ετησίως. Aξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον ίδιο, την προσωρινή διοίκηση του «Αξιού» απαρτίζουν οι κ.κ. Χρήστος Κούσης (πρόεδρος) και Θεόδωρος Σταμούλης (μέλος).

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στον χώρο. Νέα συλλογικά σχήματα δημιουργούνται με γοργό ρυθμό και αυτό είναι ενθαρρυντικό», καταλήγει ο κ. Χατζηαναγνώστης.