Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων Συνεταιρισμών

"Άρωμα" γυναίκας στο ΣΕΦ

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων Συνεταιρισμών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο “Αφιέρωμα στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς”, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στο ευρύ καταναλωτικό κοινό της Αθήνας να γευτεί, ολόπλευρα και όχι αποσπασματικά, την ποικιλία και τον προϊοντικό πλούτο των τιμώμενων συνεταιρισμών, με την έκθεση να πλαισιώνεται από συνέδριο για την τοπική ανάπτυξη και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η “ΥΧ” βρέθηκε στον εκθεσιακό χώρο του ΣΕΦ και σας μεταφέρει το κλίμα.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων ΣυνεταιρισμώνΣτο συνέδριο με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη – Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα» το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε σε σημαντικά προβλήματα γυναικείων συνεταιρισμών, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης και πιστοποίησης και η ελλιπής πρόσβαση στην αγορά. Οι δράσεις για τη δικτύωση και την προβολή των προϊόντων αναδείχθηκαν ως ένα σημαντικό ζητούμενο. Όλες οι προτάσεις που διατυπώθηκαν θα συμπεριληφθούν σε Υπουργική Απόφαση με στόχο να βοηθηθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί. Όλα αυτά, στο πλαίσιο θεματικών ενοτήτων που πραγματεύτηκαν επιτυχή παραδείγματα γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών και τη σχέση των τελευταίων με την τοπική ανάπτυξη.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων ΣυνεταιρισμώνΈνα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησε τις εργασίες του συνεδρίου, ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής (με συνεργατικά σχήματα και) με αρωγούς το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και άλλα εφόδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά την τοποθέτησή της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, υπενθύμισε ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας -διετούς διάρκειας- με το ΥΠΑΑΤ, μεθοδεύοντας τη στροφή των γυναικών στις καινοτόμες συνεταιριστικές παραγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία δράσεων και σταθερών σημείων ενημέρωσης ώστε οι νεοεισερχόμενες στον αγροτικό τομέα γυναίκες να έχουν άμεση ενημέρωση και να αξιολογούν άρτια το επιχειρηματικό ρίσκο και τους παράγοντες επιτυχίας. “Βασικός κοινός μας στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και η ένταξη περισσότερων γυναικών στο αγροτικό επιχειρείν” επεσήμανε ακόμη, για να καταλήξει κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα ανάδειξης της προσφοράς της γυναίκας αγρότισσας στη διατήρηση και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, την παραγωγή των τροφίμων και την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων και παραδόσεων του κάθε τόπου. Αυτή ήταν μια από τις πρωταρχικές επιδιώξεις του συνεδρίου, με τις προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων να έχουν κατατεθεί και προστεθεί στο νέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που ψηφίστηκε προσφάτως.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων ΣυνεταιρισμώνΑισθητή την παρουσία τους στην εκδήλωση έκαναν αρκετοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό. Ανάμεσά τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο της εκδήλωσης να επικαιροποιήσει την αξία και τις δυνατότητες της γυναικείας συνεργατικότητας. “Οφείλουμε να κατασκευάσουμε αναπτυξιακά εργαλεία για μια μορφή οικονομίας της οποίας το δέμας μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως στην πραγματικότητα συνδράμει αθόρυβα και καθοριστικά στην ενίσχυση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας” δήλωσε.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων ΣυνεταιρισμώνΑναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν το συνέδριο και σε όσα πρέπει να γίνουν, ο κ. Αποστόλου μίλησε για την ανάγκη «να χρησιμοποιήσουμε θετικά την αρνητική εμπειρία των γεωργικών και αγροτικών συνεταιρισμών για να μην επαναλάβουμε τα ίδια ολισθήματα. Παράλληλα, η γυναικεία συνεργατικότητα να βρει νέες μορφές διαχείρισης και διοίκησης, να εντάξει και να ενσωματώσει νέες τεχνικές, νέα εργαλεία καινοτομίας και ηλεκτρονικής τεχνολογίας, να δώσει προσοχή στις απαιτήσεις της σύγχρονη αγοράς».

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνεταιριστικό κίνημα δίνει προοπτικές. «Ήδη από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης αποτυπώνεται η θέλησή μας να δυναμώσουμε και να αναδείξουμε τη δράση της γυναίκας αγρότισσας, αλλά και να δώσουμε ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα» επεσήμανε, κάνοντας ειδική μνεία και στον νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στον οποίο “θεσπίστηκε συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στις αρχαιρεσίες των ΔΣ, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία τους σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον”.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων Συνεταιρισμών“Παρά τον καθημερινό της αγώνα, η γυναίκα αγρότισσα παραμένει σε πολλές περιπτώσεις αφανής ηρωίδα ή και αόρατη” δήλωσε με νόημα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, από το συνεδριακό βήμα. «Συμμερίζομαι την άποψη ότι οι αγρότισσες ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων γυναικών που είναι διπλά αδικημένες. Αφενός αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών, και αφετέρου έχουν να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες της σκληρής αγροτικής δουλειάς» πρόσθεσε. Επιπλέον, κοινοποίησε την πεποίθηση που διακατέχει τους ιθύνοντες στην περιφέρεια Αττικής, και κατά την οποία η γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει στο να αλλάξουν οι στρεβλές αντιλήψεις του λαϊκισμού -που αναπτύχθηκε στον αγροτικό τομέα- και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναζωογόνησής του. “Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας, πρέπει να μας δείξετε τον δρόμο για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση αυτής καθεαυτής της κρίσης χρέους μακροπρόθεσμα” είπε, απευθυνόμενη στις γυναίκες αγρότισσες που παρακολουθούσαν το συνέδριο. Τέλος, τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, “προκειμένου να σπάσουμε τα στερεότυπα”.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων ΣυνεταιρισμώνΗ έκθεση παραδοσιακών προϊόντων γυναικείων συνεταιρισμών βρισκόταν σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Στη διοργάνωση είχαν δηλώσει συμμετοχή συνεταιρισμοί από όλη τη χώρα, με ορισμένους ωστόσο να μην καταφέρνουν να παρευρεθούν λόγω των εμποδίων που όρθωσε η -ισχύουσα μέχρι το πρωί του Σαββάτου- απεργία των ναυτεργατών. Εντούτοις, το κοινό δεν έχασε την ευκαιρία να γνωρίσει και να δοκιμάσει πλήθος αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων κατευθείαν από τα χέρια της Ελληνίδας αγρότισσας.

Η οργανωμένη παρουσίαση σε περίπτερα διήρκεσε από τις 10:00 π.μ. έως τις 9:30 μ.μ. για κάθε ημέρα της έκθεσης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων Συνεταιρισμών

Αίσια έκβαση για την εκδήλωση προς τιμήν των Γυναικείων Συνεταιρισμών