Αίσιο και οριστικό τέλος για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Αίσιο και οριστικό τέλος για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης και μετά από πολλές ανατροπές, διαφωνίες και παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ μπαίνει οριστικό τέλος στο σήριαλ της ίδρυσης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπογραφές στο καταστατικό της ΕΔΟΦ που ήδη έχει ετοιμαστεί θα μπουν άμεσα, εντός της ημέρας.

Ένα θρίλερ με τα όλα του

Η μαραθώνια σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί για να ολοκληρωθεί κατά τις 5.30 το απόγευμα και να βγει λευκός καπνός από τον 6ο όροφο του υπουργείου. Τελικά, μετά από μια διαδικασία με χιτσκοκική εξέλιξη αποφασίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι εννεαμελές. Τέσσερις έδρες καταλαμβάνει ο ΣΕΒΓΑΠ (Συνδεσμος ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών), από μία έδρα οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας και ο ΟΔΙΠΠΑΦ, και επίσης από μία έδρα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Στη Γενική Συνέλευση θα υπάρχουν 33 αντιπρόσωποι. Χωρίς έδρα στο ΔΣ έμεινε ο κλαδικός συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος που θα διαθέτει πάντως αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση.

Μ. Βορίδης: “Μέσα στις επόμενες ημέρες το ΥπΑΑΤ θα εγκρίνει τον ενιαίο φάκελο της Διεπαγγελματικής”

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης μετά την αίσια έκβαση της σύσκεψης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους όσους σήμερα συνέπραξαν στο να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής της φέτας. Μια υπόθεση που χρονίζει εδώ και πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει και αρκετές εντάσεις, συζητήσεις και προσεγγίσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί σε μια μακρά και επίπονη συνεδρίαση την οποία ξεκινήσαμε το πρωί κατέληξαν σε συμφωνία, θα συνυπογραφθεί ένα Σχέδιο Καταστατικού και τις αμέσως επόμενες μέρες, οι μεταποιητές και οι εκπρόσωποι των παραγωγών θα προχωρήσουν στην κατάθεση ενός ενιαίου φακέλου που το υπουργείο θα εγκρίνει έτσι ώστε να έχουμε την Εθνική Διεπαγγελματική της φέτας».

ΣΕΚ: Εάν λειτουργήσει σωστά η Διεπαγγελματική τα οφέλη για τον κτηνοτρόφο είναι μεγάλα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας , Τάκης Πεβερέτος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από πολύχρονες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και πισωγυρίσματα φτάσαμε σήμερα και όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι για να προστατεύσουμε αυτό το χρυσάφι που λέγεται φέτα και φέρνει 400 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας από τις εξαγωγές σε 57 χώρες πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και δεύτερον να στοχεύσουμε σε δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, πώς θα το προστατεύσουμε από ελληνοποιήσεις και παραποιήσεις, προστατεύοντας έτσι τον καταναλωτή και πώς θα εξάγουμε τη φέτα σε χώρες που δεν πηγαίνει και τη ζητάνε».

Στην «ΥΧ» ο κ. Πεβερέτος δήλωσε: «Η Διεπαγγελματική αν δουλέψει σωστά μπορεί όχι μόνο να αμβλύνει τα προβλήματα αλλά και να χτυπήσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελληνοποιήσεις. Για να είμαστε καθαροί πρέπει να πούμε ότι οι ελληνοποιήσεις αφαίρεσαν 200 εκατομμύρια από τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων γιατί μειώθηκαν οι τιμές στο εξωτερικό – αυτοί που έφεραν φτηνό γάλα ή και με τον τρόπου που το έφτιαχναν – χτύπησαν τις τιμές στο εξωτερικό για να τα εισπράξουν από τους κτηνοτρόφους».

Χ. Αποστολόπουλος: Η δουλειά είναι από εδώ και πέρα

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική γιατί θα πέσουν και οι υπογραφές σε λίγο. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δε θα πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί το σημαντικότερο είναι πώς θα λειτουργήσει και όχι το ότι ιδρύθηκε. Το ότι ιδρύθηκε ήταν ο μεγάλος σκόπελος αλλά η δουλειά είναι από εδώ και πέρα». 

Τι δήλωσαν οι μεγάλοι παίκτες για τη συμφωνία της Διεπαγγελματικής Φέτας (βίντεο)

Γ.Γκουρομπίνος για Διεπαγγελματική φέτας: «Δικαιώθηκε μια προσπάθεια χρόνων»