Αισιοδοξία για το μέλλον από τους οινοπαραγωγούς της Νεμέας

Με συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένουν τα αποτελέσματα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί στη Νεμέα. Η πρόσφατη έκθεση «Οινόραμα» έδωσε για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα στους οινοποιούς της περιοχής να προβάλουν τα ποιοτικά προϊόντα τους, ωστόσο η επόμενη μέρα τούς βρήκε πάλι με τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Η Έλενα Ράπτη από το Οινοποιείο κτήμα Ράπτη, αναφερόμενη στην πορεία του κλάδου στη Νεμέα, σημειώνει: «Η βιομηχανία του οίνου στη Νεμέα στηρίζεται σε ένα αγροτικό προϊόν που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που στην τελική του ευθεία επηρεάζει άμεσα και το κόστος του προϊόντος. Από το 2007 και μετά ανεβαίνουμε έναν μεγάλο Γολγοθά. Μην ξεχνάτε ότι μεσολάβησε και ο φόρος στο κρασί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

Μπορεί η Κορινθία να αποτελέσει μία μεγάλη εξαγωγική δύναμη; Σύμφωνα με την κα Ράπτη, «εκτός από το κρασοστάφυλο που εμείς υπηρετούμε, μην ξεχνάτε ότι στο παρελθόν ήμασταν μία μεγάλη δύναμη στο επιτραπέζιο σταφύλι, αφού από κάποια στιγμή και μετά έκλεισαν επιχειρήσεις και χάθηκαν παραγωγοί που είχαν παρασυρθεί. Εμείς οι οινοποιοί έχουμε επενδύσει τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό επίπεδο για να προβάλουμε τα προϊόντα που παράγουμε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει συμμαχία με το κράτος, θα μπορούσα να πω. Η συνεργασία μας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί μας κοντράρουν με άνεση όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες χάρη στην ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε».