Αισιοδοξία για τη σταφίδα στη Μεσσηνία

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται μέχρις στιγμής στη Μεσσηνία η παραγωγή σταφίδας, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Οι ζημιές που έχουν γίνει είναι ελάχιστες και ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, υπογραμμίζει ότι «το εισόδημα της σταφίδας θα είναι πάντα σταθερό, καθώς υπάρχει έλλειμμα στην παραγωγή της.

Παρ’ όλα αυτά, η καλλιέργεια έχει μειωθεί, μια και κερδίζει έδαφος η ελιά». Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, «η περσινή τιμή της σταφίδας κινήθηκε στο 1,50 ευρώ, αφού η χρονιά είχε έλλειμμα στην παραγωγή. Φέτος, υπολογίζουμε να μαζέψουμε περίπου 2.000 τόνους, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν μειωμένη κατά 40%». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, επισημαίνει ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και την τιμή με την οποία θα αγοράζει η Ένωση.

Παράλληλα, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχαστεί και το πάγιο αίτημα για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, καθώς η σταφίδα είναι ένα προϊόν που προϋπήρχε της ελιάς». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.