Αισιόδοξοι οι Μεσσήνιοι πως φέτος θα νικήσουν τον δάκο

Θετική είναι η πρώτη εικόνα που διαμορφώνεται στη Μεσσηνία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δολωματικού ψεκασμού του δάκου από τις ΔΑΟΚ Τριφυλίας και Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και το πιο πιθανό είναι να πάμε σε μία καλή ελαιοκομική χρονιά.

«Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός και άρχισε ο δεύτερος εκεί όπου καλλιεργείται η μαυρολιά σε πρώιμες περιοχές», εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Οι δακοσυλλήψεις είναι σε μέτρια επίπεδα και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο οι δολωματικοί ψεκασμοί όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Φυτοπροστατευτικά έχουμε για τρεις ψεκασμούς και για τον τέταρτο θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα από τη νέα παραλαβή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα ευθύνης της ΔΑΟΚ Τριφυλίας είναι 145.000 στρέμματα και 2.100.000 ελαιόδεντρα. Η παρακολούθηση των ψεκασμών γίνεται με GPS και κινητά τηλέφωνα, ώστε να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η Ευσταθία Γεωργακοπούλου εξηγεί ότι η δακοκτονία στις περισσότερες κοινότητες έχει ολοκληρωθεί σε πρώτο στάδιο. «Με βάση τα ευρήματα που έχουμε, συνεχίζουμε και το δεύτερο στάδιο. Σε κάποια σημεία παρατηρούμε ανεβασμένο δακοπληθυσμό, αλλά αυτό δεν είναι γενικευμένο. Έχουμε εστιάσει στο πρόβλημα και κάνουμε στοχευμένα τον δεύτερο ψεκασμό», σημειώνει. Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας έχει στον τομέα ευθύνης της 9.500.000 ελαιόδεντρα.