Aισθητήρες στο χωράφι: Ποια είναι η σημασία τους και γιατί να τους επιλέξετε

Από τη στιγμή που μπήκαν στην αγροτική παραγωγή έννοιες όπως το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (ή IoT εν συντομία), η τεχνολογία επιστρατεύθηκε για να δώσει στον αγρότη ορισμένα ισχυρά εργαλεία που μπορούν να τον αναβαθμίσουν ουσιαστικά και να του δώσουν δυνατότητες που δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν. Η ινδική εταιρεία τεχνολογίας psiborg εξηγεί τα οφέλη και τη χρησιμότητα των αισθητήρων στο χωράφι, που λειτουργούν ως επιπλέον «μάτι» και «μυαλό» για τον αγρότη.

Γιατί είναι χρήσιμοι οι αισθητήρες στο χωράφι;

Με μία λέξη, δεδομένα. Οι πληροφορίες δηλαδή που συλλέγουν τα «εξαρτήματα αυτά» από τον αέρα, το έδαφος, και άλλες πηγές, δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την καλλιέργειά του. Ο τελικός στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητάς της.

Ποιοι αισθητήρες είναι οι καλύτεροι;

Υπάρχουν διάφορα είδη αισθητήρων, όπως οπτικοί αισθητήρες, ηλεκτρομηχανικοί αισθητήρες και διηλεκτρικοί αισθητήρες. Οι πρώτοι δίνουν, για παράδειγμα, πληροφορίες για τη σύσταση και την υγρασία του εδάφους. Οι ηλεκτρομηχανικοί μετράνε το pH του εδάφους και την παρουσία θρεπτικών ουσιών, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τις ανάγκες του. Η τρίτη κατηγορία προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την άρδευση του χωραφιού και την εξοικονόμηση νερού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης IoT προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα της NEUROPUBLIC, μηχανικό, Στέργιο Δήμου-Σακελλαρίου: «Τα προηγμένα συστήματα ευφυούς γεωργίας, όπως είναι το gaiasense, διαθέτουν αισθητήρες, οι οποίοι συνδυάζουν την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία με τη δυνατότητα πραγματοποίησης μετρήσεων, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν, μέσω μιας ολοκληρωμένης υποδομής, να ενημερώσουν τον παραγωγό στο κινητό του και να τον συμβουλέψουν, ώστε να αναβαθμίσει τις καλλιέργειές του και να προλάβει ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες».