Αιτωλοακαρνανία: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τον μαύρο ακανθώδη

Την πορεία εξάπλωσης του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους (aleurocanthus spiniferus) στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται να αναστείλει ο φυσικός εχθρός του, το ωφέλιμο έντομο encarsia smithi.

Πρόκειται για παρασιτοειδές, το οποίο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κατάφερε να εντοπίσει μετά από τρίχρονη έρευνα. Το συμβατό αντίδοτο μύκητα από το Βιετνάμ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αρμόδια ΔΑΟΚ, μεταφέρθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, μετά την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν εσπεριδοειδή στη Μυρτιά, στο Πετροχώρι και στα Σιταράλωνα του Δήμου Θέρμου και σε άλλες περιοχές, όπως η Παντάνασσα και τα Καλύβια. Ο διδάκτωρ Παναγιώτης Μυλωνάς, γεωπόνος-εντομολόγος, εντεταλμένος ερευνητής B’ του Εργαστηρίου Βιολογικής Καταπολέμησης του Τμήματος Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, μιλώντας στους παραγωγούς, τόνισε πως σε σύντομο χρόνο θα επωασθεί «η σφήκα» στο πεδίο των περιβολιών με την ελπίδα να εξαφανίσει τον σημερινό καταστροφικό μαύρο ακανθώδη αλευρώδη.

Από την περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε αυτοψία και επιτόπιος έλεγχος σε επιλεγμένα σημεία για την τοποθέτηση του ωφέλιμου εντόμου encarsia smithi για τη βιολογική καταπολέμηση του μαύρου ακανθώδoυς αλευρώδους. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν δενδρύλλια εσπεριδοειδών, τα οποία φέρουν προνύμφες του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους. Αυτές είναι επιμολυσμένες με το ωφέλιμο έντομο encarsia smithi, το οποίο παρασιτεί στο εσωτερικό τους για να ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, καταστρέφει τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη.

Η εγκατάσταση των δενδρυλλίων πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα σημεία του νομού που πληρούσαν τις προδιαγραφές, τις οποίες υπέδειξαν οι ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και σκοπός του είναι η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου στην περιοχή για την επίτευξη βιολογικής ισορροπίας, καθώς και της βιώσιμης και μακροχρόνιας λύσης του προβλήματος.