Αιτωλοακαρνανία: Ευρωπαϊκό μουσείο της χρονιάς το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Σημαντική διάκριση στο European Museum Forum που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία

Σημαντική διάκριση πέτυχε το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, καθώς κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 50 μουσεία από 29 χώρες και να αποσπάσει το βραβείο «European Museum of the Year Award (EMYA 2024)».

Στο πλαίσιο ανάδειξης του «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2024», το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απένειμε στο Μουσείο Άλατος το βραβείο Portimao, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, «το Μουσείο Άλατος είναι ένα μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα που κάνει τη διαφορά. Ένα μουσείο που προωθεί την κοινή αίσθηση της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ένα μουσείο ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους».

Με αυτό το σκεπτικό, η κριτική επιτροπή κατέταξε και συμπεριέλαβε το Μουσείο Άλατος στον κατάλογο των βραβευμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, από πλευράς Ελλάδος, περιλαμβάνεται το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είχε βραβευτεί πριν από 20 χρόνια και το Λαογραφικό Μουσείο Ιωάννας Παπαντωνίου στο Ναύπλιο, που είχε βραβευτεί πριν από 40 χρόνια.

Τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου, με αφορμή τη βράβευση, εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τον ιδρυτή του Μουσείου, Νίκο Κορδόση, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του.