Ακάλυπτες οι επιταγές για εκατοντάδες παραγωγούς σιτηρών

Ένα εμπορικό ντόμινο με απρόβλεπτες συνέπειες, για εκατοντάδες παραγωγούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα των δημητριακών, δείχνει να εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η αδυναμία κάλυψης των επιταγών που έλαβαν οι παραγωγοί, για την πώληση δημητριακών από εταιρία της περιοχής, έπρεπε να είχαν πληρωθεί αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όμως μέχρι και σήμερα, παραμένουν ακάλυπτες. Το βασικότερο από όλα είναι ότι, δεν έχουν καμία απάντηση από την πλευρά της εταιρείας.

Η ίδια έκλεισε τα γραφεία και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τους χώρους εργασίας. 

Όπως μας ενημερώνουν παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι έχουνε δώσει σημαντικές ποσότητες σιτηρών, «οι υποχρεώσεις της εταιρείας, έναντι των παραγωγών ξεπερνούν ακόμη και τα 10 εκατομμύρια ευρώ». Στο κάδρο αυτής της γκρίζας εικόνας δείχνουν να συμμετέχουν και μικροέμποροι, όπως επίσης και Βούλγαροι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στη διαδικασία εμπορίας δημητριακών και είχαν συναλλαγές με την εταιρεία.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η συνεργασία της εταιρίας εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με παραγωγούς σιτηρών από τη Θράκη μέχρι και τη Θεσσαλία για πολλά χρόνια, εξελισσόταν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται για πολλές δεκαετίες στον κλάδο αυτό.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες παραγωγών σιτηρών στην «Υ.Χ» ακόμη και από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια και οι ανησυχίες των παραγωγών να μεγαλώνουν, γιατί οι επιταγές που είχαν στα χέρια τους έληγαν όπως επίσης και οι δικές τους υποχρεώσεις προς τρίτους. Από την πλευρά της εταιρίας υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν κανονικά για αυτή την εβδομάδα που πέρασε.

Δυστυχώς όμως για τους παραγωγούς οι υποψίες επαληθεύτηκαν την Πέμπτη το πρωί όταν σταμάτησαν τα τηλέφωνα. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών έναντι τρίτων για επιταγές που έλαβαν από την εταιρία και τις έδωσαν για αγορές εφοδίων, λόγω των επικείμενων ανατιμήσεων, άρχισε να εξελίσσεται σε ένα ντόμινο ανησυχιών, με σημαντικό αριθμό παραγωγών να καταλήγει ακόμη και σε νοσοκομείο της περιοχής, μην αντέχοντας το βάρος των υποχρεώσεών τους.

Παραγωγοί όπως και οι συνεταιρισμοί από τις περιοχές Βασιλικών, Ζαγκλιβερίου, Νέας Απολλωνίας και άλλων, απευθύνθηκαν σε νομικούς συμβούλους ώστε να έχουν άμεσα και τη νομική τους κάλυψη. Σύμφωνα πάντα με δικά τους στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε διαδικασία πτώχευσης και ίσως αυτό να αποτελεί, ένα θετικό στοιχείο αφήνοντας, ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.