Ακόμη ισχυρότερο ρυθμό μετάβασης στα βιολογικά με την πρόσθετη στήριξη της νέας ΚΑΠ εκτιμά η ΕΕ

Οι τάσεις σε βιολογικό γάλα και γαλακτοκομικά που προβλέπονται με ορίζοντα δεκαετίας

Οι αφιερωμένες στη βιολογική παραγωγή εκτάσεις αναμένεται να φτάσουν στο 15% των συνολικών αγροτικών εκτάσεων έως το 2031, σύμφωνα με εκτίμηση που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2031. Καθώς η ζήτηση για αυτού του είδους την παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, ο ετήσιος ρυθμός μετάβασης υπολογίζεται ότι θα παραμείνει το ίδιο ισχυρός το 2022-2031 με το 2014-2019, ενώ την τάση μπορεί να κλιμακώσει πρόσθετη στήριξη.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές τις οποίες θα επιφέρουν η νέα ΚΑΠ και οι Κανονισμοί που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς -ως γνωστόν- προβλέπουν και επιδιώκουν πολύ υψηλότερες επιδόσεις και στόχους βιολογικών για τα επόμενα χρόνια.

Αύξηση της βιολογικής γαλακτοπαραγωγής και επιβράδυνση της συμβατικής

Στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, στον οποίο εστιάζει περισσότερο, οι στόχοι βιωσιμότητας μπορεί να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή συμβατική γαλακτοπαραγωγή.

Αντίθετα, οι εναλλακτικές στα συμβατικά συστήματα κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ετήσια ανάπτυξη αποδόσεων και αντισταθμίζοντας την ισχυρότερη μείωση των κοπαδιών.

Η βιολογική παραγωγή γάλακτος αναμένεται να φτάσει το 8% της συνολικής το 2031, από 3,5% το 2019, παρέχοντας οικονομική αξία, περιβαλλοντικά οφέλη και ικανοποιώντας κοινωνικές απαιτήσεις, μέσα από τα σενάρια που εξετάζει η έκθεση.

Βάσει αυτών, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ωφεληθούν από εφαρμοσμένες βιώσιμες τεχνικές εκτροφής και καλύτερη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη διαχείριση σε κόστη και λειτουργίες. Για την πραγματοποίηση αυτής της ανάπτυξης, τα βιολογικά κοπάδια της Ευρώπης αναμένεται να διπλασιαστούν.

Το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα μη βιολογικά γαλακτοκομικά αγροκτήματα και η μεγαλύτερη ευαισθησία στις ετήσιες διακυμάνσεις που προκαλεί ο καιρός στην παραγωγή, η διαθεσιμότητα τροφής και η αντίδραση στη ζήτηση θα απαιτήσουν προσπάθειες κατά μήκος της αλυσίδας, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα υπάρχοντα οφέλη της βιολογικής παραγωγής γάλακτος.

Επιπροσθέτως, άλλα παραγωγικά συστήματα (όπως τα απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένα) μπορεί να είναι πιο ελκυστική εναλλακτική για τους παραγωγούς, με σχετικά υψηλή αναγνώριση από τους καταναλωτές.

Η παραγωγή βιολογικού γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί, παρέχοντας αξία μέσω υψηλότερης τιμής, παράλληλα με τα περιβαλλοντικά οφέλη και τα οφέλη για την ευζωία των ζώων, τα οποία αναγνωρίζονται μέσω της εξωτερικής βόσκησης και της μειωμένης χρήσης αντιβιοτικών, αναφέρει η έκθεση.

Ευκαιρία για τα ευρωπαϊκά βιολογικά γαλακτοκομικά

Η Ευρώπη, πάντως, αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής γαλακτοκομικών στην παγκόσμια αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 30% του παγκόσμιου εμπορίου στην κατηγορία το 2031. Ειδικότερα, για τα βιολογικά γαλακτοκομικά, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες.

Διατροφικές πτυχές και λειτουργικότητα θα αυξήσουν τη ζήτηση για γαλακτοκομικά εντός ΕΕ, με την κατανάλωση βιολογικών να ενισχύεται και από δημόσια μέτρα στήριξης. Παράλληλα, η διαθεσιμότητα προϊόντων φυτικής προέλευσης μπορεί να βελτιωθεί.

Η υπάρχουσα ζήτηση ωφελεί περισσότερο τα παραδοσιακά βιολογικά γαλακτοκομικά, ενώ τα οικονομικά οφέλη για επενδύσεις στη μεταποίηση σε εξειδικευμένες αγορές βιολογικής σκόνης γάλακτος περιορίζουν την επέκτασή τους προσώρας, αφήνοντας όμως υψηλό ενδεχόμενο αύξησής της, καθώς οι λιανικές πωλήσεις εκτείνονται από 1,5% στο τυρί έως 6% σε προϊόντα γάλακτος και ξινόγαλου.