Akorn Technology: Επιμήκυνση της ζωής των φρούτων στο ράφι από μία ελληνοαμερικανική startup

Τεχνολογίες επιμήκυνσης της ζωής των οπωροκηπευτικών στο ράφι, μέσω της επικάλυψης των προϊόντων με μια εδώδιμη μεμβράνη από φυσικό βιοδιασπώμενο υλικό, αναπτύσσει η ελληνοαμερικανική startup με έδρα τις ΗΠΑ, Akorn Technology. Η «YX» συνομίλησε με τον ιδρυτή της, Δρ. Aντώνη Ζωγράφο. Ο ίδιος μας μίλησε για τα σχέδια της επιχείρησης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την επέκταση των εγκαταστάσεών της και στην Ελλάδα, καθώς και την επίσημη ένταξή της στο ελληνικό οικοσύστημα νεoφυούς επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της Akorn Tech;

Μεγάλωσα στην Αθήνα. Ως οικογένεια, διατηρούσαμε επιχείρηση γεωργικών εφοδίων και από νωρίς ήρθα σε επαφή με τους παραγωγούς. Η μητέρα μου μαγείρευε εξαιρετικά και δεν ήθελε ποτέ να πετιέται φαγητό.

Θυμάμαι πόσο ωραία γεύση είχαν παλιά τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ανέκαθεν με απασχολούσε η σπατάλη τροφίμων που φτάνει το 30% παγκοσμίως. Πριν από δύο χρόνια, δημιούργησα την Akorn, με στόχο να βοηθήσω τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ώστε να μην υπάρχει αυτή η σπατάλη και να συμβάλουμε στο να υπάρχουν προϊόντα με καλύτερη γεύση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείστε και τι κάνει τη δική σας πρόταση να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

Η αγορά των εδώδιμων μεμβρανών είναι σχετικά μικρή, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 1,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Ο λόγος είναι ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες προσφέρουν πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα και, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται για να προσδίδουν μια αστραφτερή όψη «γυαλάδας» στο προϊόν, κυρίως στα μήλα και στα πορτοκάλια.

Η δική μας πρόταση διευρύνει αυτήν τη λειτουργικότητα και μειώνει την απώλεια της παραγωγής από τον παραγωγό και τον μανάβη. Η τεχνολογία μας χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος οπωροκηπευτικών. Θεωρούμε ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε την υπάρχουσα αγορά, φτάνοντάς τη σε πάνω από 5 δισ. δολάρια ετησίως.

Η λύση μας είναι πολύ απλή στην εφαρμογή της και δεν κοστίζει περισσότερο από τα κοινά κεριά επικάλυψης φρούτων, τα οποία ωστόσο περιέχουν βλαπτικές χημικές ουσίες και υποπροϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Οι μεμβράνες που παράγουμε αποτελούνται 100% από φυτικές πηγές. Αυτή την περίοδο, εργαζόμαστε ώστε η τεχνολογία μας να πιστοποιηθεί ως βιολογική μέσα στο 2022.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας και τι περιλαμβάνουν για τα ελληνικά προϊόντα;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ένταξη στο Elevate Greece. Παρά το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή εταιρεία, έχουμε μεγάλα σχέδια. Έχουμε σημαντικό κίνητρο, ώστε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Ευρώπη και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε έναν κόμβο τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Ο κόμβος θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραγωγής, διανομής και τμήμα πωλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόθεσή μας είναι, επίσης, να συνεργαστούμε με ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να στηθεί ένα ερευνητικό κέντρο, με στόχο να βελτιστοποιεί τις λύσεις μας, βάσει των χαρακτηριστικών των μεσογειακών προϊόντων.

Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν απολαμβάνουν πάντα εξίσου υψηλές τιμές σε εξαγωγές προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή. Θέλουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της θέσης των ελληνικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ανταγωνιστές μας, οι Ισπανοί, χρησιμοποιούν επικαλύψεις από κερί που δεν συνάδουν με τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντα. Εκεί θέλουμε να τοποθετήσουμε τα ελληνικά φρούτα και να τους δώσουμε ένα πλεονέκτημα.