Σε διαβούλευση σχέδιο ΥΑ για την διακίνηση του ακτινιδίου

Και τα ακτινίδια «βάφτηκαν» κίτρινα
-Διαφήμιση-
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σχέδιο υπουργικής απόφασης «σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο περιλαμβάνει τεχνικές λεπτομέρειες ελέγχου τήρησης των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας σε νωπά ακτινίδια, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ιδίως ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων, όπως αυτές ορίζονται στον Εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) 543/2011, για κάθε στάδιο διακίνησης και εμπορίας τους στην εγχώρια αγορά, εξαγωγών/εισαγωγών προς/από τρίτες χώρες και αποστολής/παραλαβής προς/από την ΕΕ».

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 07/09/2018 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Βεροιόπολις (Βέροια) ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου.

Ας σημειωθεί ότι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου με τους οποίους συνομίλησε το ypaithros.gr σχολίασαν αρνητικά το περιεχόμενο του σχεδίου ΥΑ, επισημαίνοντας ότι δεν διασφαλίζει τη μη πρόωρη κοπή Hayward. Μεταξύ άλλων σημείωσαν: «μπορεί κανείς να κόβει και να αποκρύπτει ότι είναι Hayward. Για εκείνες που είναι πρώιμες πρέπει να είναι μετρήσιμα τα μεγέθη: ποια είναι τα στρέμματα αυτά, πού είναι, πόσα είναι; Δύο είναι οι πρώιμες ποικιλίες: η Summer Kiwi και η Green Light. Δεν είναι τόσα πολλά. Να ειδοποιούνται οι ΔΑΟΚ πριν ξεκινήσουν την κοπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει μίξη με πρώρα κομμένα Hayward».

-Διαφήμιση-

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν σχόλια και απόψεις μέχρι την Παρασκευή 14/09/2018  και ώρα 15:00,

-Διαφήμιση-