Η ακτινογραφία του φετινού ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τα εκκαθαριστικά του φόρου

Η συνεργάτιδα της «ΥΧ», λογίστρια φοροτεχνικός A’ Τάξης, Φωτεινή Μακρή

Χωρίς αυξήσεις για όσους δεν είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση σε σχέση με πέρυσι και με μειώσεις ή και απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως αυτοί που επλήγησαν από την πανδημία ή τις φωτιές του καλοκαιριού, αναρτήθηκαν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Μέσω του aade.gr και με την την επιλογή «Ε9/ΕΝΦΙΑ», οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα με τους κωδικούς Taxis και, επιλέγοντας «έτος 2021», να προχωρήσουν στην εκτύπωση τόσο του εκκαθαριστικού, όσο και της ειδοποίησης πληρωμής. Για μία ακόμη χρονιά, ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι πληρωτέα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής της πρώτης δόσης μαζί με τη δεύτερη έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς κάποια επιβάρυνση.

Οι εναλλακτικές για την εξόφληση

Όσοι επιθυμούν να «σπάσουν» την οφειλή σε περισσότερες δόσεις, μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία όμως ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό, δεδομένου ότι υπάρχει επιβάρυνση από τους τόκους.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% για τις 12 δόσεις και στο 6,82% για τις 24 δόσεις. Υπάρχει επίσης και η επιλογή της πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος του 2020 είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με το 2019, ενώ το 67% της μείωσης αφορά τις περιουσίες έως 200.000 ευρώ. Ο υπολογισμός του γίνεται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αφού οι νέες τίθενται σε ισχύ από το επόμενο έτος. Το συνολικό ποσό που αναμένει να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο από τους περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί η λογίστρια-φοροτεχνικός και ειδική συνεργάτιδα της «ΥΧ», Φωτεινή Μακρή, για αρκετούς φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά φέτος είναι μειωμένα, ενώ για τους πυρόπληκτους μηδενικά, δηλαδή έχουν πλήρη απαλλαγή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει μέχρι την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου τη σχετική αίτηση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ, μέσω της εφαρμογής arogi.gov.gr. Όσοι δεν υπέβαλαν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά αργότερα, θα περιμένουν την επανεκκαθάριση του εκκαθαριστικού τους. Όπως σημειώνει η κα Μακρή, μείωση 50% θα έχουν ιδιοκτήτες:

✱ Εφόσον το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

✱ Η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Ποιοι έχουν απαλλαγή

Απαλλαγή από τον φόρο έχουν τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν ανάπηρα άτομα σε ποσοστό 80% και άνω υπό την προϋπόθεση ότι:

✱ Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

✱ Το σύνολο των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, απαλλάσσονται από τον φόρο οι πληγέντες από τις φωτιές του καλοκαιριού στους δήμους που έχει ορίσει ο νομοθέτης.

Από την άλλη, αυξήσεις θα δουν όσοι έκαναν χρήση της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ή τακτοποίησαν ημιυπαίθρια ή/και αυθαίρετα, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί επί περισσότερων τετραγωνικών μέτρων. Το ίδιο, φυσικά, θα συμβεί και με όσους απέκτησαν κάποιο ακίνητο.

Οι εκπτώσεις

Κατά τα λοιπά, όπως σημειώνει η κα Μακρή, ισχύουν και φέτος οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

✱ 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

✱ 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

✱ 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

✱ 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

✱ 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Κλειδί για τους αγρότες η σωστή καταγραφή στο E9

Το σημαντικό για τους αγρότες, όπως τονίζει η κα Μακρή, είναι να έχουν δηλωθεί-απεικονιστεί ορθά στο Ε9 αγροτικά κτήρια, αποθήκες, γεωτρήσεις, αγροτεμάχια κ.λπ.

Τα κτήρια αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης (στάνες, αποθήκες κ.λπ.) που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια δεν επιβαρύνουν τους κατόχους τους με επιπλέον φόρο, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί ορθά σε συγκεκριμένες στήλες. «Ειδικότερα, τα ειδικά κτηνοτροφικά κτήρια καταχωρούνται στον Κωδικό 52 του Πίνακα 1 και στήλη 9. Τα γεωργικά κτίσματα καταχωρούνται στη στήλη 17 του πίνακα 2 και να συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου στις στήλες 17α, 17β, 17γ. Θα πρέπει να αναγράφεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων εντός του αγροτεμαχίου. Συνεπώς, αναφερόμαστε σε μια εγγραφή με αρκετούς κωδικούς συμπληρωμένους».

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «τα ειδικά κτήρια είναι τα αυτοτελή κτήρια ή παρακολουθήματα αυτοτελούς κτηρίου στα οποία φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία όπως και τα κτηνοτροφικά κτήρια που στεγάζουν ζώα, στα όποια εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και φροντίδας».

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται κτήρια μαζικής διαλογής, επεξεργασίας, συσκευασίας, μεταποίησης, σφαγείων. Τα τελευταία εντάσσονται στον χαρακτήρα της βιοτεχνίας – βιομηχανίας.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Με διπλή δόση έως 30/9 η ανάκτηση των 120 δόσεων

Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές τους οφειλές έχουν οφειλέτες, οι οποίοι την απώλεσαν στο διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 λόγω της πανδημίας. Η «ανάκτηση» της ρύθμισης θα γίνει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.