Αλόννησος – Η χαρά του δύτη και των φίλων των θαλάσσιων θηλαστικών

Υποβρύχιο μουσείο και θαλάσσιο πάρκο μαγνητίζουν τους τουρίστες

Μια προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αλοννήσου και ιδιαίτερα σε ποιοτικούς τουρίστες, οι οποίοι δεν διστάζουν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για το χόμπι τους, προσδίδει στο νησί τόσο το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας με το γνωστό ναυάγιο της «Περιστέρας», που άνοιξε προ ημερών τις πύλες του, όσο και με το ανοιχτό θαλάσσιο πάρκο.

Καταδυτικός τουρισμός

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας εγκαινιάστηκε πέρυσι και στους δύο μήνες της πιλοτικής λειτουργίας του, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, στην Αλόννησο βρέθηκαν αρκετοί τουρίστες, αποκλειστικά για να καταδυθούν στο μουσείο και να θαυμάσουν το ναυάγιο της «Περιστέρας» με τους αμφορείς, αποκομίζοντας πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη για αξιοποίηση και λειτουργία και των υπόλοιπων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου και ενδεχομένως και κάποιων πρόσθετων που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Παράλληλα, στη χώρα λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, το πρώτο στην Ελλάδα, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Ειδικές κάμερες μεταδίδουν ζωντανά από τον βυθό σε πραγματικό χρόνο την ιστορία δεκάδων αιώνων, εντυπωσιακές εικόνες κόβουν την ανάσα και αρχαίες ιστορίες μεταφέρουν τους τουρίστες σε άλλη διάσταση, χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν.

Παρέα με τις φώκιες

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το πρώτο φυσικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο, με μεγάλη ποικιλομορφία στην υποβρύχια πανίδα και πολλά πελαγικά είδη, όπως φώκιες, δελφίνια και μερικά είδη φαλαινών.

Επίσης, στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στη Μεσόγειο, το οποίο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το «σπίτι», κατά κύριο λόγο, για τα ορφανά φωκάκια. Από το λιμάνι της Χώρας Σκοπέλου αναχωρούν καθημερινά αρκετά αδειοδοτημένα καραβάκια για το θαλάσσιο πάρκο, στο οποίο πλέον θα υπάρχει εισιτήριο για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν ή να ψαρέψουν, εκτός αν είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αλοννήσου.

Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων και φορέων των Σποράδων, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και στον υπουργό Ανάπτυξης.