Αμαλιάδα: Χωρίς προβλήματα η συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία παράδοσης της κορινθιακής σταφίδας στις αποθήκες της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 500 τόνοι, παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, λόγω ασθενειών και καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστο Βαλλιανάτο, η τιμή που ανακοίνωσε η ΣΚΟΣ, και η οποία κυμαίνεται στο 1 ευρώ, είναι χαμηλή σε σχέση με τα έξοδα της καλλιέργειας, τα οποία είναι πάρα πολλά. Μάλιστα, υπογράμμισε για μία ακόμα φορά πως μόνο αν είναι ενωμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί, θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη τιμή για το προϊόν τους. Και ενωμένοι σημαίνει μία ομάδα παραγωγών σε όλο τον Νομό Ηλείας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και παράδοσης του προϊόντος, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Βασικό μέλημα αποτελούν οι πληρωμές μέσω των ΠΣΕΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2016, αλλά και η εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας με οικονομική βοήθεια από το κράτος (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Σε ό,τι αφορά το αυξημένο κόστος, ο κ. Βαλλιανάτος υπογράμμισε πως και την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σχετική βοήθεια για τους παραγωγούς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί ότι στον νομό καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας και παράγονται, υπό κανονικές συνθήκες, περίπου 7.000 τόνοι. Οι σταφιδοπαραγωγοί σε όλο τον νομό εκτιμάται ότι φτάνουν τους 5.000.