Αμείωτο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιολογικά, παρά τις αυξήσεις των τιμών

Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει την ανθεκτικότητα της αγοράς του τομέα

Παρότι το κόστος πολλών τροφίμων –όπως το βόειο κρέας και τα πουλερικά– συνεχίζει να αυξάνεται, τα  δείχνουν να συνεχίζουν ακάθεκτα την πορεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων Civic Science.

Από τις απαντήσεις που κατέγραψε η έρευνα, επισημαίνεται αύξηση κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε όσους δηλώνουν τακτικοί καταναλωτές βιολογικών, αλλά και αγοραστές, με βάση την «ευκολία», σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του πρώτου τριμήνου του 2021. Οι αναλυτές εντοπίζουν σταθερή άνοδο στους καταναλωτές βιολογικών με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίστροφα υποχώρηση παρατηρείται σε όσους δεν είναι συστηματικοί καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων των ΗΠΑ (σ.σ. η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο αγορά στην κατηγορία) ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολάρια, λόγω της έμφασης που δόθηκε μετά την πανδημία στην υγεία και την ευεξία. Επιπλέον, οι αγοραστές βιολογικών τροφίμων είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχούν μήπως ξοδέψουν περισσότερα σε είδη παντοπωλείου τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με τους αγοραστές συμβατικών.

Νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, προ φόρων, 100.000 δολαρίων ή λιγότερο (μία μέση περίπτωση νοικοκυριών) ηγούνται της ανόδου στην περίπτωση των αγορών βιολογικών τροφίμων, αφού πλέον ακόμη και χαμηλότερα εισοδήματα δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των ενηλίκων με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων που αγοράζει βιολογικά τρόφιμα αυξήθηκε κατά 4%, ενώ κατά 7% αυξήθηκε το ποσοστό των αντίστοιχων αγοραστών που βγάζουν από 50.000-100.000 δολάρια ετησίως, από ό,τι δύο χρόνια πριν.

Τέλος, τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων δηλώνουν πιο συστηματικοί αγοραστές τροφίμων της κατηγορίας εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα μικρότερα και εξειδικευμένα καταστήματα, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές.