Αμερικανική σοδειά και χαμηλή ζήτηση σπρώχουν το βαμβάκι σε χαμηλά τριετίας

-Διαφήμιση-

Διαδοχικά χαμηλά τριετίας «γράφει» τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο βάμβακος καθώς οι προβλέψεις για αυξημένη αμερικανική παραγωγή σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας για το γνωστό θέμα του εμπορικού πολέμου συνεχίζουν να συμπιέζουν τις τιμές.

Τα χαμηλά νούμερα των εβδομαδιαίων νέων εξαγωγών που ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου το USDA και η καλή εικόνα που δίνει μέχρι στιγμής η καλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να καταγράψουν την Πέμπτη νέα πτώση 0,78 σεντς ή κατά 1,25% και να διαμορφωθούν στα 61,71 σεντς/λίμπρα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μάλιστα, η τιμή υποχώρησε μέχρι και τα 61,66 σεντς/λίμπρα, η χαμηλότερη από το Μάιο του 2016.

Σημειωτέον εδώ ότι τον Ιούλιο του 2018 οι χρηματιστηριακές τιμές κινούνταν στην περιοχή των 80 σεντς/λίμπρα ενώ δεν είναι μακριά, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα ενός χρόνου το βαμβάκι έχασε σχεδόν το ¼ της αξίας του.

Το δολάριο πάντως κατέγραψε την Πέμπτη απώλειες έως και 0,45% εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για μείωση επιτοκίων εντός του Ιουλίου από τη Fed. Η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,127 δολ./ευρώ.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά βάμβακος, με τις τελευταίες εκτιμήσεις και προβλέψεις αναλυτών για την πορεία των τιμών, στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 19 Ιουλίου στα περίπτερα όλης της χώρας.