Άμεσα η σύνταξη ΟΓΑ για όσους αγρότες συμπληρώνουν φέτος το 67ο έτος

Άμεσα η σύνταξη ΟΓΑ για όσους αγρότες συμπληρώνουν το 67ο έτος

Δικαίωμα να λάβουν άμεσα τη συνταξή τους, όπως και οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων Ταμείων, έχουν οι γεννηθέντες του 1950 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που έχουν συμπληρώσει τα 66 έτη και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017.

Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Βαρδαλή. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, το δικαίωμα για συνταξιοδότηση πλέον δημιουργείται τη μέρα που συμπληρώνεται το συγκεκριμένο όριο ηλικίας ενώ με το προηγούμενο σύστημακάποιος που συμπλήρωνε το 66ο έτος της ηλικίας του τον Ιανουάριο του 2017, θα έπρεπε να πληρώσει όλο το 2017 και να πάρει τελικά τη σύνταξή του τον Ιούλιο του 2018.

Βάσει των προηγούμενων διατάξεων, «κάποιος που συμπλήρωνε το 66ο έτος της ηλικίας του την 1η Ιανουαρίου 2017, θα έπρεπε να πληρώσει για όλο το 2017 και μετά να περιμένει και επτά μήνες από το 2018 για να πάρει τη σύνταξή του.

Αυτό σήμαινε καθυστέρηση εξασφάλισης του δικαιώματος της σύνταξης, με πολλές συνέπειες, με την πιθανότητα έλευσης θανάτου και μια σειρά άλλων θεμάτων που μπορούσαν να προκύψουν, όταν ο ασφαλισμένος αγρότης ή αγρότισσα, κτηνοτρόφος ή αλιεύς δεν συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις γιατί αυτές υπήρχαν, όπως το είπατε εσείς, από τον Ιούλιο και μετά.Αυτό οδηγούσε στο παράδοξο να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας μέσα σε ένα έτος και να μην μπορεί να πάρει σύνταξη. Ήταν αίτημα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων, οι οποίοι διαπίστωναν αυτό το παράδοξο να έχουν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το δικαίωμα να λαμβάνουν σύνταξη. Αυτό γίνεται τώρα με τον ν. 4387», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει χρονοτριβή ή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ και έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα έναρξης καταβολής της σύνταξης από την ημέρα που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας».

Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εξήγησε πως δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που γεννήθηκαν το 1950 και αναφέρθηκε στην περίπτωση των αγροτών, που κατέθεσαν τα χαρτιά τους γιατί συμπλήρωσαν το συντάξιμο έτος ηλικίας από 1-1-2017 και πλέον τους ζητούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Υπό το προηγούμενο καθεστώς μέχρι την 1η Ιανουαρίου του επόμενους έτους κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης και έπαιρναν σύνταξη το καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ.Βαρδαλής ο ΟΓΑ έστελνε επιστολές να ζητήσει εισφορές της προηγούμενης χρονιάς, η ασφάλιση τους διακόπτονταν και περίμεναν τη σύνταξή τους τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, όπως εξήγησε, με το νέο νόμο για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τώρα αποστέλλονται στους αγρότες επιστολές και τους ζητούν να πληρώσουν εισφορές και για τον Ιανουάριο και για το Φεβρουάριο, μολονότι έχουν καταθέσει χαρτιά για σύνταξη.

Στο ζήτημα αυτό ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος διευκρίνισε εμμέσως πλην σαφώς πως στο εξής οι αγρότες θα πρέπει να κλείνουν το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, όχι ανάλογα με το χρόνο αλλά ανάλογα με την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Ο κ.Πετρόπουλος υπογράμμισε πως με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, κάποιος που συμπλήρωνε το 66ο έτος της ηλικίας του την 1η Ιανουαρίου 2017, θα έπρεπε να πληρώσει για όλο το 2017 και μετά να περιμένει και επτά μήνες από το 2018 για να πάρει τη σύνταξή του.

Επεσήμανε, δε, πως αυτό σήμαινε καθυστέρηση εξασφάλισης του δικαιώματος της σύνταξης αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις, που ξεπερνούσαν ακόμη και τον ένα χρόνο, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Σημείωσε πως αυτό συμβαίνει τώρα με τον ν. 4387 κι εξήγησε πως με το νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ, αποδίδεται ακριβώς το πνεύμα του νόμου, όπως το «ορίζει ο Αστικός Κώδικας στα άρθρα 241 και 242 που λέει πότε συμπληρώνεται το όριο ηλικίας».

Άννα Στεργίου- Γιάννης Τσατσάκης