Αμφίκλεια: Με δυναμική παρουσία η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο τοπικό Leader

Η μεγάλη συμμετοχή γυναικών, αλλά και ο δημιουργικός διάλογος ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Διάσκεψης-Εργαστήριο Προβληματισμού, που διοργάνωσε η Ομάδα Τοπικής Δράσης LEADER ΟΑΣΕ ΑΕ στην Αμφίκλεια Παρνασσού, με θέμα «Γυναίκες της υπαίθρου-Το Πρόγραμμα LEADER και οι Ομάδες Τοπικής Δράσης εμψυχωτές Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών των Γυναικών στην ελληνική περιφέρεια».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 38 γυναίκες που επιχειρούν στην περιοχή Παρνασσού-Οίτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Οικονόμου, το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο με τη Χριστίνα Μακρανδρέου, η δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή, ο αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός, οι ΟΤΔ της Περιφέρειας Στερεάς, ενώ τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε ο διευθυντής της εταιρείας ΟΑΣΕ, Βασίλης Τσιτσιρίγκος.

Στην εισήγησή της η κα Μακανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και στο μέλλον των αγροτικών περιοχών, που είναι συνυφασμένο με τη δράση των γυναικών.

Στη συζήτηση οι συμμετέχουσες αγρότισσες-επιχειρηματίες επεσήμαναν πως:

Οι πρωτοβουλίες αυτές βοηθούν στην αλληλογνωριμία των γυναικών.

Τα εισοδήματα της αγροτικής οικογένειας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι προϋποθέσεις εγκατάστασης και παραμονής στην ελληνική ύπαιθρο.

Χρειάζονται δίκτυα και συνεργασίες μέσω του LEADER για στήριξη τοπικών πρωτοβουλιών, ώστε οι μικρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες «να φτάνουν» στην αγορά.

Το δυνατό σημείο είναι η αυθεντικότητα των τυπικών και χαρακτηριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Χρειάζεται εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας.

Χρειάζεται να ενδυναμωθούν η ταυτότητα της περιοχής, ο αγροτικός πολιτισμός, το περιβάλλον, οι δράσεις διατήρησης του αγροτικού τοπίου, η περιβαλλοντική ταυτότητα.

«Οι δραστηριότητες των γυναικών είναι τα καλύτερα παραδείγματα για το τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε η δήμαρχος Αμφίκλειας Ελάτειας, ενώ ο αντιδήμαρχος Λαμιέων αναφέρθηκε σε θέματα ισότητας και στη σημασία διατήρησης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν τα εξής: Η ενίσχυση του δικτύου επιχειρήσεων ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ CIRCUIT Παρνασσού-Οίτης, που δημιούργησαν επτά επιχειρήσεις της περιοχής, η ανάπτυξη καλύτερων υπηρεσιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του LEADER και λιγότερη γραφειοκρατία.

Στη συζήτηση μίλησαν η εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου LEADER της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συνοψίζοντας την ημερίδα, ο υπεύθυνος της ΟΤΔ ΟΑΣΕ, Β. Τσιτσιρίγκος, αναφέρθηκε στη συμβολή του προγράμματος LEADER και στις ΟΤΔ, που εδώ και 30 χρόνια αποτέλεσαν τα σύμβολα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την τοπική ανάπτυξη. Για τα θέματα αυτά προετοιμάζεται συνέδριο όλων των αναπτυξιακών εταιρειών στην περιοχή Παρνασσού στις αρχές του καλοκαιριού.