Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Οι αμπελώνες και οι ελαιώνες της Ηλείας συναντιούνται

02.04.2023
3' διάβασμα
oi-abelones-kai-oi-elaiones-tis-ileias-synantiountai-289271

Ο πλούτος και οι ιδιαιτερότητες του αμπελώνα και του ελαιώνα του Νομού Ηλείας αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Food Expo 2023, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας. Το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως και το ελληνικό κρασί, είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο για την υψηλή τους ποιότητα και την ιδιαιτερότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Για τους γνώστες, ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή: το terroir βάζει τη δική του σημαντική πινελιά στην ποιότητα και στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Make Noise Event, που έλαβε χώρα στη φετινή Food Expo 2023, έριξε τον προβολέα στον αμπελώνα και στον ελαιώνα του Νομού Ηλείας, μια εύφορη και πλούσια περιοχή που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί, οργανώνοντας δύο γευσιγνωσίες στις οποίες συμμετείχαν ελαιοποιεία και οινοποιεία με έδρα στον νομό.

Την παρουσίαση της γευσιγνωσίας οίνων ανέλαβε ο γνωστός οινογράφος και σύμβουλος οίνου Σίμος Γεωργόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου οι παρευρισκόμενοι έκαναν γευστικές δοκιμές σε κρασιά από δέκα οινοποιεία της Ηλείας, κρασιά με εξαιρετική γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα, φτιαγμένα από σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, όπως ο Αυγουστιάτης, η Μαυροδάφνη και ο Τινακτορώγος.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κουτσούκος, πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας και μέλος της Γευσιγνωστικής Ομάδας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και ο Τάκης Δημητρακόπουλος, μέλος της Γευσιγνωστικής Ομάδας του ΣΕΒΙΤΕΛ, ξενάγησαν τους συμμετέχοντες σε μια δοκιμή ελαιολάδων των ελαιοποιείων του νομού, ελαιόλαδα τα οποία είναι είτε μονοποικιλιακά είτε blends από τοπικές ποικιλίες, όπως η Νεμουτιάνα και η Κολιρέικη.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι: Θεοφίλη – Αλέξανδρος Σταγκουράκης, Κτήμα Δρούβα, Κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Μπριντζίκη, Κτήμα Ολύμπια Γη, Κτήμα Σταυρόπουλου, Οινοποιείο Κωνσταντινόπουλος, Οινοποιείο Μαρκογιάννη, Οινοποιείο Σκούτας και ΜΙΚΡΟΒΙΟ/Κτήμα Κουτσοδήμου.

Τα ελαιοποιεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι: Ηλειακή Ελαιουργία, Ηλείας Έλαιον, The Olive Temple – AMG Karabelas Family, Κτήμα Μερκούρη, Λαπίθας Ελαιουργική, Μονοπάτι, Eleia-Σπηλιάδης, Ζάγκας Ευάγγελος, Eutropia Organic Olive Oil, Mponovolias Agrology, Olympia Green, Oilympian Koufolias, Pure Products Theofil και Κτήμα Γραμματικού.

Η εκδήλωση Make Noise Event διοργανώθηκε από την εταιρεία Forum, διοργανώτρια εταιρεία της διεθνούς έκθεσης Food Expo, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CREATIVE@HUBS: Ολιστική Δικτύωση Δημιουργικών ΜΜΕ μέσω συνεργατικών χώρων, Interreg Greece-Italy 2014-2020 με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Regione Puglia (Ιταλία). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με την Εθνική Συμμετοχή Ελλάδας και Ιταλίας.