Αμύγδαλο: Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ το… βασικό εισόδημα

Δύσκολη είναι η περίοδος που διανύουν οι παραγωγοί αμυγδάλου στο σύνολο της χώρας. Η απουσία των καρπών στα δέντρα, για ακόμη μία φορά, αποθαρρύνει οποιονδήποτε δείχνει διάθεση για τη συνέχιση της καλλιέργειας του προϊόντος.

«Ένα δέντρο ευαίσθητο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες από την έναρξη της ανθοφορίας δεν μπορεί να έχει μέλλον, αφού δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τον παραγωγό».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της παραγωγής και στο ξεκίνημα της συλλογής του καρπού της αμυγδαλιάς για την επαρχία Ελασσόνας, ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος του συνεταιρισμού Ελασσόνας και της ομάδας παραγωγών στα ακρόδρυα, κάνει λόγο για μία παραγωγή μειωμένη κατά 90% της μέσης στρεμματικής απόδοσης. «Στο σύνολο των καλλιεργειών της περιοχής μας, οι παραγωγοί δεν θα μπουν καν να συλλέξουν τα αμύγδαλα, γιατί απλά δεν θα τα βρουν στα δέντρα. Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις δυσκολότερες και επηρέασε σημαντικά την παραγωγή και τους παραγωγούς».

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι δύσκολο να συνεχίσουν την εν λόγω καλλιέργεια, αναφέρει ο κ. Νάνος, ελπίζοντας σε μία στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ. «Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της παραγωγής. Από τα στοιχεία αυτά θα εξαρτηθούν και οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι παραγωγοί».