Αμύγδαλο: Τέλος Σεπτεμβρίου οι τελικές συμφωνίες συνεταιρισμών-βιομηχανίας

Ασθενικό το ενδιαφέρον από την αγορά, παρά τον παγετό του Μαρτίου

Με βαριά καρδιά ξεκίνησαν τη συγκομιδή με την ποικιλία «Τουόνο» οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, καθώς τα μηνύματα που εισπράττουν από την αγορά για τις τιμές που θα επικρατήσουν φέτος, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι περισσότεροι ήλπιζαν τουλάχιστον στις περσινές τιμές, για να ισορροπήσουν τα δεδομένα, καθώς η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη, λόγω του παγετού του Μαρτίου. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του κάμπου, στον Δήμο Τεμπών, όπου παράγεται το 20% της εγχώριας παραγωγής, φέτος χτυπήθηκε το 90% του αμυγδάλου, ενώ στην επαρχία Ελασσόνας η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30%. Με αρνητικό πρόσημο κινείται και η παραγωγή στα Κανάλια Μαγνησίας, ενώ ευτυχώς το ίδιο δεν ισχύει στις περιοχές της Νέας Αγχιάλου και του Αλμυρού.

Το άσχημο για τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έβγαλαν ένα -μικρό- κέρδος μόνο το 2018. Όλα τα υπόλοιπα έτη, οι ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους ήταν ανυπολόγιστες και η αποζημίωση… βρίσκεται στις καλένδες. Ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ του 2017, για παράδειγμα. Η συγκομιδή ξεκίνησε με την ποικιλία «Τουόνο», η οποία έχει δώσει καλή παραγωγή, συνεχίζεται αυτές τις μέρες με τη «Φυρανιά» (εκεί η ασθένεια φόμοψη αντιμετωπίστηκε με σωστές καλλιεργητικές πρακτικές και με τη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων) και θα ολοκληρωθεί, τέλος Σεπτεμβρίου, με την ποικιλία «Τέξας».

Αναφορικά με τις τιμές που θα επικρατήσουν και τις συμφωνίες των Συνεταιρισμών με τις μεταποιητικές μονάδες, όλα δείχνουν ότι το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι βιομήχανοι θεωρούν δεδομένη τη μειωμένη τιμή, λόγω της υπερπαραγωγής που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά.