FIGARO: Άρδευση ακριβείας για ποιοτικό βαμβάκι

Άρδευση ακριβείας για ποιοτικό βαμβάκι

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα ποτιστικό βαμβάκι. Μέσα από την πλατφόρμα ευέλικτης και ακριβούς άρδευσης FIGARO ένας αγρότης με 100 στρέμματα, αρδευόμενα με σταγονίδια, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού περίπου 10.000 κ.μ., εξοικονομώντας από ηλεκτρική ενέργεια 1.000 ευρώ.

Η μετάβαση από την άρδευση με κανόνι σε στάγδην σε συνδυασμό με τη FIGARO αποδίδει όφελος 3.400 ευρώ. Μέσω κινητού, ο παραγωγός βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι: καιρός, υγρασία εδάφους, ανάπτυξη φυτών. Η πλατφόρμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε αγρούς του Νομού Ξάνθης, με επιστημονική επίβλεψη από το ΔΠΘ.

Στην παρουσίαση της FIGARO στην Κομοτηνή, με επίκεντρο τη βαμβακοκαλλιέργεια, ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε, αναφέρθηκε στη χρήση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες, τονίζοντας ότι «η άρδευση είναι σημαντικότατος παράγοντας στη διαχείριση αυτών. Χωρίς ομάδες παραγωγών δεν μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επιτευχθεί η ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του προϊόντος».

Ο Δρ. Γιώργος Συλαίος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ παρουσίασε τα οφέλη της πλατφόρμας για τους αγρότες. Τόνισε ότι επιβάλλεται η μείωση χρήσης του αρδευόμενου νερού λόγω μεγάλης πτωτικής τάσης του βρόχινου από το 1956 μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι ανά δεκαετία το βάθος των γεωτρήσεων διπλασιάζεται. Ο Σταμάτης Κουρούδης, χημικός μηχανικός, πρόεδρος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ανακοίνωσε ότι ως επιχείρηση μπαίνουν στην ψηφιακή γεωργία δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε ότι «οι δύο έννοιες του μέλλοντος στον αγροτικό τομέα είναι βιωσιμότητα – πιστοποίηση και υψηλή τεχνολογία – γεωργία ακριβείας. Η Ελλάδα δεν προχώρησε στη χρήση τεχνολογίας στη γεωργία, αλλά πλέον επιβάλλεται και, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να στηριχτούν στο κράτος, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ερευνητικών φορέων – επιχειρήσεων – αγροτών».

Διαβάστε σχετικά: Πρακτικές ορθολογικής άρδευσης & Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο χωράφι