Αναβίωση της παραδοσιακής χειροτεχνίας στη Βλάστη

Την πρόθεση και το έντονο ενδιαφέρον να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υφαντουργίας της Βλάστης με σκοπό να αξιοποιηθεί η πλούσια υφαντική παράδοση της περιοχής εκφράζουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας, αλλά και η Πολιτεία. Αν και εφόσον επιλυθούν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας Σχολής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Χειροτεχνών, τόσο για τα φημισμένα παραδοσιακά υφαντά, όσο και για πιο σύγχρονες τάσεις της μόδας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΚ Βλάστης, Ιωάννης Τζιούμαρης, ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον γυναίκες της περιοχής που ήταν παλιές υφάντρες, ώστε να διδάξουν στη Σχολή αυτή, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν μαθήματα και υποψήφιοι σπουδαστές.

«Η περιοχή μας έχει πλούσια παράδοση στην υφαντουργία, αφού για πολλές δεκαετίες υπήρχε και λειτουργούσε στο ορεινό χωριό μας ένα εργοστάσιο υφαντών, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 1963 από μια σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση» αναφέρει ο κ. Τζιούμαρης.

Όπως λέει, στο εργοστάσιο εργάζονταν γυναίκες της Βλάστης οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στον αργαλειό και παρήγαγαν υφαντά όπως κιλίμια, τσάντες, τραπεζομάντιλα, παντόφλες, υφάσματα, φλοκάτες, αλλά και ρούχα και είχαν πολύ καλούς μισθούς. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η σουηδική οργάνωση έκλεισε το εργοστάσιο κι έφυγε. Έκτοτε παραμένει κλειστό, όμως οι υποδομές του κτιρίου αλλά και οι 6 αργαλειοί παραμένουν σε καλή κατάσταση. Ο πρόεδρος της Κοινότητας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη λειτουργία της Σχολής να συνεργαστούν και με το Τμήμα Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου της Δ. Μακεδονίας, το οποίο θα εξασφαλίζει την ανεύρεση της πρώτης ύλης που είναι το μαλλί από πρόβατα για τη δημιουργία εκλεκτών νημάτων.

Η φήμη για τα υφαντά της Βλάστης και τις υφάντρες της περιοχής ήταν πολύ μεγάλη καθώς γίνονταν εξαγωγές, ενώ πρόσφατα έγινε και ντοκιμαντέρ για τη δραστηριότητα.