Ανάγκη προστασίας της Στροφυλιάς

stromfilia-parko
Το θέμα της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου φέρνει στην επιφάνεια η πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, η οποία έκανε στάχτη περί τα 2.000 στρέμματα πυκνού δάσους χαλεπίου πεύκης, καθώς και δεκάδες μικρά ζώα που ζούσαν εκεί.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη δύσβατη περιοχή Κουνουπέλι, μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του αέρα, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε πριν φτάσει στο δάσος της κουκουναριάς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου, η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε η Πυροσβεστική δεν είχε δυνάμεις μέσα στο εθνικό πάρκο. Αν και οι δυνάμεις της Υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν άμεσα, δεν κατέστη δυνατή η προστασία σημαντικού μέρους του παρθένου δάσους.

Όπως επισημαίνει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, είναι η τρίτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια και η δεύτερη μετά το 2015 που εκδηλώνεται πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, πρόκειται ακριβώς για το τμήμα του δάσους που δέχεται έντονες πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό το γεγονός, τονίζει χαρακτηριστικά η Οικολογική Κίνηση Πατρών, καταρρίπτει και τον ισχυρισμό των καταπατητών ότι δήθεν προστατεύουν το δάσος, αφού όλες οι πυρκαγιές ξεκινούν σε αυτό, το νότιο τμήμα του δάσους, κοντά στις καλλιέργειες, στους δρόμους και στις εκχερσωμένες περιοχές.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, ο Μπρινιάς και τα Σαμαραίικα, μια περιοχή αυθαιρέτων στην καρδιά του δάσους. Άλλωστε όπως αναφέρεται με νόημα, η αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή ενός παρθένου δάσους αυξάνει τις πιθανότητες μιας πυρκαγιάς μη ηθελημένης. Από την άλλη πλευρά τονίζεται η ανάγκη ανάδειξης της παραμέτρου της κλιματικής αλλαγής καθώς στην περιοχή επικρατεί ασυνήθιστη για την εποχή ξηρασία, η οποία επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της επιμήκυνσης της αντιπυρικής περιόδου.