Ανακάμπτουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα οι εξαγωγές εσπεριδοειδών

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα, από τις 2 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε με υποτονικούς ρυθμούς η εξαγωγή κυρίως εσπεριδοειδών, καθώς η αγορά διέθετε συσσωρευμένες αδιάθετες προμήθειες, όπως συμβαίνει συνήθως την πρώτη εβδομάδα του έτους. Αναμένεται, όμως, σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασή της σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Τα παραπάνω αναφέρονται στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται, εκτιμάται μειωμένος, όμως, ο ρυθμός της κατά 5,9% (40.221 τ. έναντι 42.755 τ.), ενώ στα περσινά περίπου επίπεδα κινούνται οι αποστολές ακτινιδίων, σε 88.955 τόνους, έναντι 89.609 τόνων πέρσι.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ο Incofruit, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις σε σχέση με τις εμπορικές σχέσεις με το Ην. Βασίλειο και τις εξαγωγές προς τα εκεί, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γ. Πολυχρονάκης, δήλωσε: «μετά τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, όταν η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς το Ην. Βασίλειο άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά τις διακοπές, οι εξαγωγικές εταιρείες είχαν ήδη επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα τις πρώτες ημέρες. Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό, τι προβλεπόταν, αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά. Θα δούμε τώρα εάν οι εισαγωγείς στο Η.Β. είναι προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση.

Εάν ένα φορτίο περιέχει εμπόρευμα για περισσότερους από έναν πελάτες, τότε η επιβάρυνση είναι πολλαπλάσια των αρχικών τελών. Το έγγραφο-διασάφηση εισαγωγής-εξαγωγής κοστίζει στον εξαγωγέα περίπου 200 ευρώ και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση-ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου. 

Σε κάθε διασάφηση παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: τι είναι, πόσο αξίζει, από πού προέρχονται ακριβώς και σε ποια τιμή πωλούνται και αυτό πρέπει, επίσης, να γίνει από τους πελάτες-παραλήπτες εισαγωγείς από την άλλη πλευρά αυτή του Η.Β. Πρέπει να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πωλητή και αγοραστή. (σχετικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ-Γεν.Δ/νση Τελωνείων ως και σχετικός Εκτελεστικός Κανονισμός της ΕΕ στην διάθεση των μελών μας). Εκτός από το πρόσθετο κόστος, υπάρχει φόβος για καθυστερήσεις. Η συμφωνία Η.Β.-ΕΕ προβλέπει την μη επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Η.Β., αλλά αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που έχουν καταγωγή πραγματικά από την ΕΕ ή το αντίστροφο. Για σύνθετα φορτία ή φυτικά προϊόντα απαιτείται δήλωση REX για να αποδειχθεί ότι είναι παραγωγή ΕΕ ή έχουν παραχθεί εκτός ΕΕ, αλλά έχει προστεθεί αρκετή αξία στο προϊόν εντός της ΕΕ».