Αναποφάσιστοι δείχνουν οι αγρότες για τις εκλογές

Στο 16% ανεβάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων αγροτών μια τελευταία δημοσκόπηση (Metron Analysis), το υψηλότερο όλων των ερωτηθέντων ψηφοφόρων με βάση την κοινωνική τους προέλευση.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστούμε, για παράδειγμα, ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ακόμη και στο debate των πολιτικών αρχηγών, ελάχιστα έχουν συζητηθεί στην «κεντρική πολιτική σκηνή» για ζητήματα όπως:

✱ Ποιος πρέπει να είναι ο νέος προσανατολισμός της αγροδιατροφής στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν στον κόσμο.

✱ Πώς θα ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις παραγωγικότητας της ΕΕ, χωρίς βέβαια αποκλεισμούς.

✱ Πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο οι τιμές που λαμβάνει ο Έλληνας αγρότης να είναι από τις χαμηλότερες της ΕΕ, ενώ αυτές που πληρώνει ο καταναλωτής να βρίσκονται πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

✱ Με ποια εργαλεία η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα μετατραπεί από σύνθημα σε κυρίαρχη πολιτική.

✱ Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

✱ Πώς θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.

Αντί, λοιπόν, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις σε ζητήματα όπως τα παραπάνω, οι συζητήσεις συχνά εξαντλούνται στο πώς πρέπει να επεκταθούν τα de minimis και οι «πολεμοενισχύσεις», στο ποιες ζημιές θα πρέπει να καλύψει ο ΕΛΓΑ, στο πώς θα πάρουν ενισχύσεις ακόμη και κάποιοι που δεν τις δικαιούνται.

Όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία το ΥΠΑΑΤ καταρρέει. Δύο μόνο ενδεικτικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών:

✱ Η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενός μέτρου που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών, αυτού των Σχεδίων Βελτίωσης, ανακοινώθηκε από τον προσωπικό λογαριασμό (Facebook) του αρμόδιου γραμματέα και όχι με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

✱ Οι διαδικασίες υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, που θα επηρεάσουν καταλυτικά τη θέση πολλών αγροτών την πενταετία που διανύουμε, ανατέθηκαν από τον υπουργό που οφείλει να λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς για τις αποστάσεις που δείχνει να κρατά κάποιες φορές ο πολίτης της υπαίθρου από το πολιτικό γίγνεσθαι.