Αναπτυξιακός Νόμος: Ελάχιστο το ενδιαφέρον για τη Μεταποίηση στην Δυτική Ελλάδα

Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν στη Δυτική Ελλάδα η ανταπόκριση για ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως διαπιστώθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην 9η θέση, με μόλις εννέα προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ και βάσει των συγκεκριμένων αιτήσεων προβλέπεται η δημιουργία άνω των 3.800 νέων θέσεων εργασίας.

Οι περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου προσέλκυσαν από 19 επενδυτικές προτάσεις η κάθε μία, συνολικού προϋπολογισμού 55 και 47 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί εντύπωση με τα 105 επενδυτικά της σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 295,5 εκατ. ευρώ, που τη φέρνουν στην πρώτη θέση, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 55 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αττική με 53 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.

Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής για να γίνει η τελική επιλογή των σχεδίων που θα ενισχυθούν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για τα δύο άλλα καθεστώτα ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων και Αγροδιατροφής, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 5 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου 2022, αντίστοιχα.