Αναπτυσσόμενη δύναμη στην ντομάτα η Κανδήλα

Η μεγάλη παραγωγή δημιουργεί την ανάγκη για ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στην περιοχή, που ψάχνει και ΠΟΠ για το προϊόν

Αναπτυσσόμενη δύναμη στην ντομάτα η Κανδήλα

Η Κανδήλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Μαντινείας και ίσως το μεγαλύτερο σε πληθυσμό που κρατά ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας της και την τελευταία δεκαετία εξελίσσεται σε βασικό παραγωγό ντομάτας με ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για να φθάσει όμως σήμερα στο σημείο να μπαίνει δυναμικά στην αγορά της ντομάτας η Κανδήλα, χρειάστηκε να γίνουν κάποιες άλλες κινήσεις, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντίνεια», Χρήστος Τσιάμης (δεξιά στην ένθετη φωτό): «Προηγήθηκε η αποστράγγιση του έλους Κανδήλας, για να ακολουθήσει ο αναδασμός και αμέσως μετά το αρδευτικό. Ο αναδασμός έφερε στην Κανδήλα περίπου 20.000 στρέμματα και, από το 2006, όταν ολοκληρώθηκε το έργο, στην περιοχή είναι αρκετοί αυτοί που ειδικεύονται στην καλλιέργεια της ντομάτας, που την ευνοεί και το μικροκλίμα της περιοχής». Ο κ. Τσιάμης καταθέτει και τη δική του αισιόδοξη προοπτική: «Η μεγάλη παραγωγή ντομάτας δημιουργεί την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα συσκευαστήριο, που θα δώσει νέα ώθηση στο προϊόν και νέες αγορές».

Αναπτυσσόμενη δύναμη στην ντομάτα η ΚανδήλαΣτην «ΥΧ» μίλησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Νίκος Μερκούρης (στο μέσον στην ένθετη φωτό), που τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για την ντομάτα είναι το βακτήριο («το βακτήριο της ντομάτας», όπως το αποκαλεί στην έρευνά του το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο): «Το βακτήριο αυτό είναι σαν τον καρκίνο στον άνθρωπο και μέχρι τώρα ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να δώσουμε λύση. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, έχουν τελειώσει όλα τα φυτά, αφού μεταδίδεται και καίει τα πάντα στο πέρασμά του. Απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δώσει κανένας γεωπόνος και ζούμε με τον φόβο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η φιλοδοξία των ντοματοπαραγωγών της Κανδήλας, όπως επεσήμανε ο κ. Μερκούρης, είναι «να μπει η ντομάτα Κανδήλας στο καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου και να αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Διαβάστε περισσότερα για τις ασθένειες της ντομάτας

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο παραγωγός Κώστας Μερκούρης (αριστερά στην ένθετη φωτό) υποστήριξε ότι η ποιότητα της ντομάτας είναι δεδομένη σε μία περιοχή που παράγει πάνω από 3.000 τόνους τουλάχιστον, σε μία καλή χρονιά. Ξεκαθάρισε, όμως, πως σε ό,τι αφορά την προσβολή της ντομάτας από το έντομο Τuta Αbsoluta, αυτή ήταν περιορισμένη και δεν ξεπέρασε το 10%, αφού το βράδυ οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Γιώργος Αργυρίου