Αυτό το άρθρο είναι 61 μηνών

Ανάρπαστα από τα σφαγεία έγιναν τα ντόπια μοσχάρια

Η «επιδρομή» των καταναλωτών σε ράφια και ψυγεία έστρεψε το εμπόριο στους Έλληνες κτηνοτρόφους
25/03/2020
4' διάβασμα
anarpasta-apo-ta-sfageia-eginan-ta-ntopia-moscharia-192752

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιώργου Ρούστα

Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μοσχαρίσιο κρέας που σημειώθηκε στις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της τάσης των καταναλωτών να αποθεματοποιήσουν είδη πρώτης ανάγκης, άδειασε τα ψυγεία στην αγορά, με αποτέλεσμα οι έμποροι να στραφούν στους Έλληνες κτηνοτρόφους, προκειμένου να καλύψουν τις ποσότητες που δεν προλάβαιναν να έρθουν από το εξωτερικό. Έτσι, για τουλάχιστον ένα τετραήμερο, από τις 12 μέχρι τις 16 Μαρτίου, τα σφαγεία δούλευαν πυρετωδώς, με τις σφαγές αυξημένες κατά 100%.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μπέλλας, από το διοικητικό συμβούλιο του Βιομηχανικού Σφαγείου Ημαθίας, «η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που τα εισαγόμενα δεν ήταν εφικτό να εξυπηρετήσουν την αγορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δημιουργήθηκε προσωρινή έλλειψη, με αποτέλεσμα να σφάξουμε σε τρεις μέρες ποσότητες ενός μήνα».

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν επίσης, φτάνοντας μέχρι και τα 5 ευρώ/κιλό. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες μέρες, και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κανονικές ροές από τις χώρες εισαγωγής, η κατάσταση όσον αφορά τη ζήτηση και τα αποθέματα στην αγορά, θα ομαλοποιηθεί.

Δεν έφτασαν οι εισαγωγές

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας, εξηγεί ότι «το εισαγόμενο κρέας που πωλείται σήμερα στην αγορά έχει παραγγελθεί 20 μέρες νωρίτερα. Με την αύξηση της ζήτησης αυτός ο χρόνος δεν υπήρχε και έτσι η αγορά προσέτρεξε στα ελληνικά μοσχάρια».

Εμφανίζεται πάντως επιφυλακτικός για την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι ολόκληρη η αγορά, λόγω του κορωνοϊού, κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα δούμε μετά από 15 ημέρες εάν θα συνεχιστεί ή εάν θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Θα υπάρχουν εισαγόμενα; Θα μπορούν να στείλουν απ’ έξω; Γιατί, λίγο-πολύ, όπως συμπεριφέρεται η κατανάλωση εδώ, έτσι συμπεριφέρεται και στις άλλες χώρες».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ τονίζει ακόμα ότι η Διεπαγγελματική θα ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη λειτουργία των σφαγείων και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται.

«Σε τρεις μέρες έφυγαν ποσότητες ενός μήνα»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «πουλήθηκε μέσα σε τρεις μέρες το κρέας ενός μήνα». Σημειώνει μάλιστα ότι ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλε στο άδειασμα των ψυγείων ήταν ότι οι ποσότητες που είχαν προμηθευτεί οι επαγγελματίες ήταν διαμορφωμένες με βάση τη μειωμένη ζήτηση των ημερών της Σαρακοστής. «Η αγορά για να εξισορροπήσει θέλει τουλάχιστον 15 ημέρες. Και αυτό θα γίνει, στον βαθμό που μειώνεται και η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών αφού έχουν ‘στοκάρει’ ενώ ο κρεοπώλης θα προμηθεύεται έτσι ώστε να γεμίσει και πάλι τα ψυγεία του όπως πρέπει», υπογραμμίζει.

Για την ώρα, πάντως, η αύξηση της ζήτησης έχει φέρει χαμόγελα στον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «ο κατ’ οίκον περιορισμός των περισσότερων έχει μειώσει τις εξόδους σε ταβέρνες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα χρήματα να προορίζονται για αγορές κρεάτων από τα κρεοπωλεία και για οικιακή κατανάλωση. Αισιοδοξώ και ελπίζω ο κλάδος μας να μην πληγεί ιδιαίτερα από όλα όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό», καταλήγει ο Τυρναβίτης παραγωγός, προσθέτοντας βέβαια ότι στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των κτηνοτρόφων υπάρχει πάντα η ανησυχία «μη νοσήσει κάποιος συνάδελφος, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει».

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: