«Ανάσταση» αφού πέρασε και το Καθολικό Πάσχα περιμένει το ελαιόλαδο

Ο βραχνάς της πανδημίας εξακολουθεί και επηρεάζει την κινητικότητα του ελαιολάδου, με τους παίκτες της αγοράς να αναμένουν ακόμη την άρση των μέτρων διεθνώς, ώστε να πάρει τα πάνω του σε επίπεδο πράξεων, αλλά και τιμών, το προϊόν.

Το 1/3 των ποσοτήτων περιμένει αγοραστές στη Σητεία

Χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα σε επίπεδο πράξεων και με τις τιμές να κυμαίνονται στα 2,80-2,90 ευρώ συνεχίζει το ελαιόλαδο της Σητείας, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται λίγο πιο ήρεμη από τις αντίστοιχες άλλων ετών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης. «Έχουν φύγει κάποια λάδια» σχολίασε, εκτιμώντας ότι από τις φετινές ποσότητες στην περιοχή τα 2/3 έχουν φύγει αφήνοντας πίσω το υπόλοιπο, ελλείψει αναλυτικών στοιχείων. «Είναι και νωρίς, συνήθως και τον Μάιο κρατούν κάποιοι» υποστήριξε, αναφέροντας ότι ίσως περιμένουν κάποια καλύτερη τιμή ή να ανοίξει περισσότερο και η αγορά, αφού και η πανδημία ίσως έχει επηρεάσει την κατάσταση. Ως προς τη νέα περίοδο, αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο, η ανθοφορία δείχνει να εξελίσσεται φυσιολογικά, «εάν και οι καιρικές συνθήκες προχωρήσουν χωρίς προβλήματα θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή εξέλιξη την επόμενη χρονιά» ανέφερε, εξηγώντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

Πάντως οι βροχοπτώσεις κατά τη φετινή περίοδο, αν και δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, κράτησαν την κατάσταση σε καλό στάδιο παρατείνοντας λίγο και τη χρήση νερού από τους παραγωγούς, πρόσθεσε.

Προβληματίζει η ακόμη κλειστή τουριστική βιομηχανία

Τιμές στα 2,60 ευρώ, αλλά και μία εικόνα που δεν έχει αλλάξει από το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε από την περιοχή των Χανίων ο Γιώργος Γωνιωτάκης, ελαιοκαλλιεργητής και μέλος ΔΣ της Διεπαγγελματικής, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την κλειστή ακόμη τουριστική βιομηχανία.

«Ακίνητη» η αγορά και στην Κόρινθο

Στα 2,60 ευρώ και χωρίς ιδιαίτερη εμπορική κίνηση είναι και η εικόνα για τους Κορίνθιους ελαιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Δημήτρης Καλλαράς, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου της Ένωσης Κορινθίας. «Είχε πάει ως το 2,65-2,70 αλλά ήταν δύο-τρεις μόνο περιπτώσεις, γενικά δεν ακούγονται μεγαλύτερες τιμές» σχολίασε, αναφέροντας μία συγκράτηση και από τους παραγωγούς αυτή την περίοδο που αναμένουν λίγο καλύτερες τιμές.

Και στις εξαγωγές τυποποιημένου, παρόλο που δεν έχουν σταματήσει, δεν φεύγουν οι ποσότητες άλλων ετών, αφού και οι παραγγελίες είναι πιο περιορισμένες, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι παγκόσμια μάλλον αυτό που έχει φρενάρει την αγορά είναι η κλειστή εστίαση.

Σταθεροποίηση και έπειτα άνοδο τιμών αναμένει η Μονεμβασιά

Πολύ μικρές είναι και οι πράξεις αυτό το διάστημα για τα συνεταιριστικά και ιδιωτικά εργοστάσια του Δήμου Μονεμβασίας στη Λακωνία, καθώς και οι αγοραστές «τα μετρούν όλα», αναλόγως και της ενημέρωσης που έχουν για το τι θα ισχύει στη χώρα τους στο πλαίσιο της πανδημίας. Την εκτίμηση ότι η τιμή θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 3 ευρώ την εβδομάδα που ακολουθεί το Καθολικό Πάσχα, αλλά και ότι μετά τα μέσα του μήνα θα έχουμε και την εικόνα για το «πραγματικό πρόσωπο της αγοράς» υποστήριξε, από την περιοχή, ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων.

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα υπάρξει μία εικόνα των όγκων που παρήχθησαν διεθνώς, βάσει των στοιχείων των κρατών, διάστημα κατά το οποίο αναμένονται και οι κινήσεις των Ιταλών, οι οποίοι έχουν ποσότητες μέσα στα εργοστάσιά τους, «είναι όμως ποσότητες που καλύπτουν τις τρέχουσες και όχι και τις καλοκαιρινές τους ανάγκες», όπως εκτίμησε. «Από την άλλη, γνωρίζουν κι αυτοί ότι τα καλά λάδια είναι λίγα και είναι σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας» σχολίασε, αναφέροντας ότι εκεί αποδίδει την εκτίμηση για αύξηση τιμών.

Αντίθετα, στα άσχημα σενάρια κατέταξε την περίπτωση επιδείνωσης από πλευράς πανδημίας ή την καθυστέρηση των lockdown στις μεγάλες χώρες, σενάρια που τον κάνουν επιφυλακτικό να εκτιμήσει επίπεδο ανόδου.

«Η καθυστερημένη απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς στις άλλες χώρες έχει φέρει πίσω κατά 12-14 ημέρες περίπου τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του λαδιού» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ενώ, βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, η παγκόσμια παραγωγή είναι μειωμένη του αναμενόμενου.

Το εξτρίσιμο ξεπέρασε το 85%

Μία αρκετά καλή παραγωγή -αν και από άποψη ποσοτήτων δεν ήταν πολύ υψηλή- αλλά και μία εξαιρετική ποιότητα, που παρά τους αρχικούς φόβους για δακοπροσβολές, ψεκασμοί και δραστική συνδρομή των καιρικών συνθηκών συνέβαλαν ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο, αναφέρει για το κρητικό ελαιόλαδο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των ΔΑΟΚ του νησιού, που επικαλείται, το ελαιόλαδο που παρήχθη φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά 94% στην κατηγορία του έξτρα παρθένου, αλλά και πάνω από 85% -όπως εκτιμάται- στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο του εξτρίσιμου, με το υψηλότερο ποσοστό έξτρα να σημειώνεται στο Λασίθι (99%).

Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο, τις ζημιές που έγιναν από χαλαζοπτώσεις, αλλά και όσες ελιές δεν συγκομίστηκαν λόγω ασύμφορων τιμών, η παραγωγή ελαιολάδου του νησιού ανήλθε στους 80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021