Αναγκαία η αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Ξεκολλάει η διαδικασία υλοποίησης των έργων για τη διάσωση του υδάτινου πλούτου, απομένει η πρόσκληση

limnothalassa-mesologgi

«Ξεπαγώνει» η διαδικασία υλοποίησης των έργων για τη διασφάλιση της καλής ποιότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων στη Νοτιοδυτική Αιτωλοακαρνανία, που αποτελεί το θεμελιώδες ζήτημα επιβίωσης και ανάπτυξης της περιοχής.

Ήδη, έχουν χρηματοδοτηθεί οι σχετικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες των έργων και έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης από τη διαχειριστική αρχή του σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 για τη δημοπράτηση των έργων.

Για τον σκοπό αυτόν, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, προκειμένου να ξεκολλήσει η όλη διαδικασία για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να αποκτήσει η λιμνοθάλασσα την προσδοκώμενη υπεραξία, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κατά τη συνάντηση επεσήμανε ότι με την υλοποίηση των έργων θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα της λιμνοθάλασσας που, εκτός από την αλιεία, έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη ζωή των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις υπάρχει πλήρης ωριμότητα, δεδομένου ότι από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο χρηματοδοτήθηκαν οι σχετικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, μέσω της εγκεκριμένης στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για το Μεσολόγγι-Αιτωλικό. Η χρηματοδότηση των έργων με 20 εκατομμύρια ευρώ, έχει εξασφαλιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για τη διαχείριση των υδάτων των αντλιοστασίων, που εκβάλλουν στη λιμνοθάλασσα και για έργα αναβάθμισης των υδάτινων οικοσυστημάτων της λιμνοθάλασσας.

Τα έργα αφορούν τη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού μέσω συμπληρωματικών έργων αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Νοτιοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας και την αποχέτευση-αποστράγγιση των αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα προϋπολογισμού, αλλά και ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης λυματολάσπης και διαχείριση λιπάνσεων στις γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Όπως μας εξήγησε η κα Σταρακά, με την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων στη λιμνοθάλασσα, θα προστατευτεί το περιβάλλον της περιοχής και θα διασωθεί ο υδάτινος πλούτος, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα αποθέματα των ψαριών και η αλιευτική παραγωγή.

Παραγωγή

limnothalassa
Σημαντικό προϊον της λιμνοθάλασσας είναι το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, η παραγωγή του οποίου εκτιμάται σε 600‐700 κιλά ανά έτος

Να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο, έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας της σύμβασης Ramsar, περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Ως εκ τούτου, συνιστά ένα φυσικό τοπίο με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, μέσα στο οποίο η φύση και η παραγωγική δραστηριότητα συνυπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού καταγράφεται τόσο αλιευτική όσο και ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, άρρηκτα συνδεδεμένες με την ταυτότητα της περιοχής. H ετήσια παραγωγή της λιμνοθάλασσας κυμαίνεται μεταξύ των 150 και 230 τόνων ετησίως. Πέραν των αλιευμάτων, σημαντικό προϊον της λιμνοθάλασσας είναι το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, η παραγωγή του οποίου εκτιμάται σε 600‐700 κιλά ανά έτος, ενώ από το 2013 το αβγοτάραχο που παράγεται στα δημόσια ιχθυοτροφεία της περιοχής έχει πιστοποιηθεί και μικρή ποσότητα αυτού κυκλοφορεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ενώ στις λιμνοθάλασσες το 66% των απασχολουμένων ήταν παιδιά ψαράδων, μόνο το 18% ακολούθησε ή είχε την πρόθεση να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα, ενώ το 82% δήλωνε ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την αλιεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασυνέχειας για την αλιευτική εκμετάλλευση παραδοσιακής μορφής, αλλά και για την προστασία της λιμνοθάλασσας.